Drágul a vízszolgáltatás Maros megyében és Székelykeresztúron

Simon Virág 2020. március 12., 18:38

Többet kell fizetni a vezetékes vízért és a szennyvízelvezetésért Maros megyében és Székelykeresztúron is. Az Aquaserv regionális szolgáltató ugyanis március 18-ától megemelt árakkal dolgozik.

Négy éve nem emelték a víz árát, most ez következik. Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

A regionális vízszolgáltató sajtószóvivője, Nicu Tomuleţiu a Székelyhonnak elmondta, hogy 2016-ban emelték utoljára szolgáltatásaik árát, és azóta az infláció 11,5 százalékos volt. A szolgáltató vállalta az uniós pályázatokban, hogy önrészt biztosít a vissza nem térítendő összegek mellé, és ezen kötelezettség miatt is szükséges az áremelés. A sajtószóvivő emlékeztetett, hogy az elmúlt években 110 millió eurós értékben újították fel a Maros megyei vízvezetékrendszert, új víztisztító állomásokat építettek, korszerűsítették a szennyvízszolgáltatást.

Március 18-ától az ivóvíz köbméterenkénti ára 4,10 lej lesz az eddigi 3,82 lej helyett, a szennyvízszolgáltatás ellenértéke pedig 3,44 lej lesz a jelenlegi 3,22 lej helyett.

Ez azt jelenti, hogy a víz csaknem 7,33 százalékkal, míg a szennyvízszolgáltatás 6,14 százalékkal drágul.

{A}

Nicu Tomuleţiu rendelkezésünkre bocsátott egy táblázatot, amelyből kiderült, milyen árakat alkalmaznak a más megyékben tevékenykedő szolgáltatók. Eszerint a 45 szolgáltató közül a Maros megyében, illetve Székelykeresztúron és környékén szolgáltató cég a 37. helyen áll, vagyis csak 8 megyében vannak alacsonyabb árak annál, amit az Aquaserv alkalmaz.

Legdrágábban a konstancai szolgáltató biztosítja az ivóvizet, ott egy köbméternyi vízért 5,06 lejt kell fizetni, a legolcsóbban pedig a Ploiești-i, ahol ugyanez 3,17 lejbe kerül.

A táblázat szerint a Háromszéken szolgáltató társaság 4,26 lejért, a Hargita megyei Harvíz pedig köbméterenként 3,89 lejért biztosítja az ivóvizet.