Íme, a felmérés, amely megmondja, hogy Csík-, Gyergyó- vagy Udvarhelyszéken a legnépszerűbb az RMDSZ

Iszlai Katalin 2020. március 12., 19:13

A választópolgárok túlnyomó többsége az RMDSZ jelöltjeire szavazna az idei önkormányzati választásokon egy olyan felmérés szerint, amelyet az RMDSZ három Hargita megyei területi szervezetének megbízásából készítettek.

Udvarhelyszéken a legalacsonyabb az RMDSZ támogatottsága a felmérés szerint Fotó: Veres Nándor

A csíki, udvarhelyi és gyergyói térségekben 1758 nagykorú megkérdezésével elvégzett év eleji felmérést Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ismertette csütörtökön Csíkszeredában. Mint mondta, a felmérésben arra is kíváncsiak voltak, a lakosság szerint „mennyire jó” Hargita megyében élni. A három térség összesített eredményei szerint

a válaszadók 29 százaléka teljesen meg van elégedve az életszínvonallal, 36 százalékuk inkább igen, 26 százalékuk igen is, meg nem is, 6 százalékuk inkább nem, 3 százalékuk pedig egyáltalán nem elégedett.

Ugyancsak az összesített eredmények szerint az RMDSZ jelöltjeire a válaszadók 66 százaléka voksolna az idei önkormányzati választásokon, 23 százalékuk még nem döntötte el, 5 százalékuk a független jelölteket támogatná, 4 százalékuk az MPP jelöltjeit, 2 százalékuk pedig az EMNP jelöltjeit.

{A}

A térségek szerinti lebontásban viszont eltérően alakultak az eredmények. Csíkszéken például a válaszadók 76 százaléka támogatná az RMDSZ jelöltjeit, Gyergyószéken ez az arány 68 százalék, Udvarhelyszéken viszont mindössze 56 százalék.

Az MPP Gyergyószéken élvezi a legnagyobb támogatottságot, az EMNP és a független jelöltek pedig Udvarhelyszéken.

A válaszokból az is kiderült, hogy a legtöbben Borboly Csabát látnák továbbra is a megyei tanács elnökeként (60 százalék), a második legnagyobb tábort az egyelőre bizonytalanok képviselték (15 százalék), a harmadik helyen pedig, jócskán lemaradva Tánczos Barna szenátor szerepelt (8 százalék), azóta viszont kiderült, hogy ő nem is indul a tisztségért. Borboly Csabának egyébként Udvarhelyszéken a legnagyobb a támogatottsága (62 százalék) és Csíkszéken a legalacsonyabb (57 százalék).