Olaszországból érkezett, „simán átjött a határon”, egészen Székelyföldig, aztán önként jelentkezett a hatóságoknál

Bíró Blanka 2020. március 12., 17:48

További szigorító intézkedésekre is fel kell készülni, nem kell pánikolni, de komolyan kell venni a koronavírus-veszélyt – szögezte le csütörtökön Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Sepsiszentgyörgyön jelenleg egy személy van karanténban. Olaszországból érkezett, és állítása szerint simán átjött a határon. Képünk illusztráció Fotó: Beliczay László

A köztisztasági vállalat a kórház szakembereinek segítségével fertőtleníti a játszótereket, a köztéri bútorzatot, padokat, buszmegállókat. A tömegközlekedési vállalat szakcéget bízott meg a járművek fertőtlenítésével, amit időszakosan megismételnek. A taxitársaságokat, kereskedelmi egységeket is arra kérik, figyeljenek a higiéniára, a fertőtlenítésre. Hétfőtől rendszeresen mossák az utcákat.

Az önkormányzat által működtetett bölcsődéket, művelődési intézményeket bezárták, az idősek otthonát zárt intézménynek nyilvánították. Lefordították magyar nyelvre a kormány járvánnyal kapcsolatos tájékoztatóját, a kétezer kétnyelvű plakátot a tömbházak bejáratainál helyezik el.

Arra is felkészültek, hogy az április végére tervezett Szent György Napok elmaradnak,

ezért a szerződéseket úgy módosították, hogy a fellépők jövő évben tartsák meg az esetleg elmaradó produkcióikat. Sepsiszentgyörgyön a legrosszabb forgatókönyvre is felkészültek,

ha további szigorítások lépnek életbe, az egyedülálló időseknek biztosítják az ételszállítást,

a kormányintézkedésekkel összehangolva a gazdasági szereplőket is támogatni fogják. Sepsiszentgyörgyön jelenleg 23 személy van lakhelyi elkülönítésben, egy személy karanténban. A polgármester rámutatott,

az Olaszországból érkező személy „simán átjött a határon”, ő jelentkezett a hatóságoknál, és vállalta, hogy karanténba vonul.

A polgármester megköszönte, hogy felelősségteljes magatartást tanúsított. „Olaszországból, ahol a járvány európai gócpontja van, 40–45 ezer ember érkezett Romániába.

{A}

A tanulmányok azt mutatják, hogy kétnaponta megkétszereződik a fertőzöttek száma, ezért a megbetegedések számának exponenciális növekedésére számíthatunk. Számolni kell azzal, hogy még csak a folyamat elején vagyunk” – mondta a polgármester. Hangsúlyozta,

nem kell pánikolni, hiszen az élelmiszer- és gyógyszerellátás folyamatos lesz, viszont arra oda kell figyelni, hogy hányszor mosunk kezet, kivel találkozunk.

„Fontos, hogy a fertőzés terjedésének folyamatát minél hosszabb időre kinyújtsuk, hiszen ha rövid idő alatt sokan megbetegednek, nem jut mindenki minőségi egészségügyi ellátásához, és magasabb lesz az elhalálozási ráta” – szögezte le a polgármester.