Leáll a tömegközlekedés, bezárnak az önkormányzati fenntartású intézmények, elhalasztják a kereskedelmi központ megnyitóját

Korpos Attila 2020. március 12., 15:16

Rendkívüli intézkedéseket hozott a csíkszeredai városvezetés a koronavírus terjedésének megakadályozásáért. Amellett, hogy bezár az összes önkormányzati fenntartású intézmény, a zöldségpiac sem fog a megszokott módon üzemelni. A Fészek (Nest) kereskedelmi központ megnyitóját is elhalasztják.

Fotó: Gábos Albin

Mint Ráduly Róbert Kálmán polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette, elsődleges feladatuk, hogy rávegyék a város lakosságát a mobilitás csökkentésére. Ennek érdekében egyeztettek a katasztrófavédelmi bizottsággal, és új szigorításokat vezetnek be. Az intézkedések március 31-ig érvényesek a meghosszabbítás lehetőségével.

Csütörtöktől felfüggesztik a délutáni iskolai, gyerek- és közösségi programokat, ahogyan a nyugdíjas nappali foglalkoztatók is erre a sorsra jutnak – az idősebbek fokozott veszélyeztetettsége miatt.

Péntektől az összes, csíkszeredai önkormányzat hatáskörébe tartozó intézményt – Csíki Mozi, Csíki Székely Múzeum, Csíki Játékszín, Szakszervezetek Művelődési Háza, Csíki Csobbanó és Molnár Lajos Műjégpálya – bezárják.

Fotó: Gábos Albin

Emellett hétfőtől felfüggesztik a közszállítást a város területén.

Kivételt képez a Csíkszereda és Hargitafürdő közötti járat (azzal a feltétellel, hogy minden utazás esetében utaslistát készítenek), illetve a reggeli és délutáni katonai különjáratok.

A város központi piacára is lakat kerül hétfőtől.

Kerítéssel fogjuk körbevenni a területet, ahol hétfőn elkezdődik a teljes terület fertőtlenítése

– emelte ki a polgármester. A belső piaccsarnok városi tulajdonban lévő részét szintén lezárják, de itt a termelői vásárcsarnok továbbra is nyitva marad, lévén, hogy az magántulajdonban van.

Annak a hét kereskedőnek, aki jelenleg a belső csarnokban folytat kereskedelmi tevékenységet, helyet fogunk biztosítani jövő héttől a promenádon, természetesen a higiéniai előírásokat figyelembe véve

– részletezte a városvezető.

Elnapolódik továbbá a Csíki Nest (Fészek) hivatalos megnyitója is, amely március 19-re volt betervezve. Az épületben helyet kapó Lidl-nagyáruház esetleges megnyitásáról további egyeztetések folynak. Ezzel kapcsolatban várhatóan hétfőn születik döntés.

{A}

„Sor került egy karanténövezet kijelölésére is, ahol 24 ágy áll jelenleg rendelkezésre. Minden szoba külön illemhelyiséggel, melegvíz-ellátással és fűtéssel rendelkezik. Itt az ideje komolyan és racionálisan kezelni a helyzetet, még akkor is, ha nincs kihirdetve a vészhelyzet” – zárta a polgármester.