Székelyudvarhelyi óvintézkedések a koronavírus-fertőzések megelőzéséért

Fülöp-Székely Botond 2020. március 12., 11:36

Korlátozzák az ügyfélfogadást, inkább az online és a telefonos ügyintézésre helyezik a hangsúlyt a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalban, illetve a kocsmák nyitva tartását este tizenegy óráig engedélyezik.

Korlátozzák az ügyfélfogadást a közintézmények esetében Fotó: Barabás Ákos

A bárok, a kávézók, a kocsmák és más szórakozóhelyek csak este tizenegy óráig maradhatnak nyitva a tömeges rendezvények elkerülése érdekében – közölte a székelyudvarhelyi városháza. A közintézmények esetében is korlátozzák az ügyfélfogadást, az ügyintézés elsősorban telefonon és online fog történni.

{A}

A zsúfoltság elkerülése érdekében csak bizonyos számú személy léphet be a polgármesteri hivatalba. Az anyakönyvi irodában csak a születés és az elhalálozás bejelentésére, valamint a polgári házasságkötés iratainak benyújtására fogadják az ügyfeleket. A más országokban kiállított dokumentumok átírását március 31-éig felfüggesztik.

A polgári esküvők esetében legtöbb 10 fő vehet részt az esketőteremben tartott ceremónián.

Az intézkedésekről bővebb információkat az udvarhely.ro honlapon lehet olvasni.

Szünetelő intézmények

A Haáz Rezső Múzeumban ebben a hónapban már nem fogadnak látogatókat, valamint a közintézmények nem szervezhetnek semmilyen sport-, kulturális vagy művészeti eseményt. Így márciusban nem tart előadásokat a Tomcsa Sándor Színház, a művelődési ház, az Udvarhely Táncműhely, valamint a Székelyföldi Filharmónia és a városi könyvtár is lemondja a rendezvényeit. Utóbbi intézmény egyébként működni fog a szigorú fertőtlenítési szabályok betartása mellett. Csütörtökön bezárt a jégpálya és ócskapiac sem lesz vasárnaponként ebben a hónapban. Az egyéb eseményeket, amelyek során száz személynél kevesebb gyűlne össze zárt térben – az ennél nagyobb eseményeket központilag tiltották be –, csak a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság jóváhagyásával lehet megtartani.

{K1}

Fertőtleníteni kell

A polgármesteri hivatal minden vasárnap fertőtlenítteti a zöldségpiacokat. Ugyanezen kötelezettség vonatkozik a vendéglátóipari és kereskedelmi egységekre, valamint a taxitársaságokra és a közszállítást végző vállalatokra is, amelyek maguk kell megoldják a fertőtlenítést. Szerdán egyébként elkezdődött az oktatási intézmények fertőtlenítése is.