Kamerákkal érnék tetten a parkolókban szemetelőket

Bíró Blanka 2020. március 11., 20:44

Térfigyelő kamerákat szerelnek fel az országút-menti parkolókban, hogy megelőzzék a szemetelést, tetten érjék az elkövetőket – tájékoztat Elekes Róbert, a Brassói Regionális Útügyi Igazgatóság szóvivője.

Fotó: Brassói Regionális Útügyi Igazgatóság

Brassó, Szeben, Maros, Kovászna és Hargita megyékben szerelik fel a kamerákat, minden megyében kettőt. Hamarosan kiírják a közbeszerzést a berendezések megvásárlására.

{A}

Az útügy alkalmazottai közben elkezdték az utak mentén, a parkolókban a tavaszi nagytakarítást,

országos szinten eddig 550 tonna szemetet gyűjtöttek be ezekről a pihenőhelyekről.

Elekes Róbert arról tájékoztat , hogy az öt megyében minden héten két napon – hétfőn és pénteken – takarítják az utak mentét és a parkolókat, átlag 560 köbméter hulladékot szednek össze. Ez a mennyiség tovább növekszik tavasszal és nyáron. A tavaszi nagytakarítással párhuzamosan egy tájékoztató kampányt is elkezdtek:

„Mi takarítunk, te őrizd meg a tisztaságot” jelszóval, abban bíznak, hogy sikerül rávenni a gépkocsivezetőket és az utasokat, hogy ne dobálják szét a szemetet.

Szerdán a gyorsforgalmi utak és autópályák parkolóiban levő mosdókban kézfertőtlenítő-adagolókat szereltek fel. Arra az újságírói felvetésre, hogy ezeket pillanatok alatt ellopják, Elekes Róbert elmondta, ezekben a mosdókban takarítószemélyzet teljesít állandó szolgálatot, így kevés az esélye, hogy az adagolókat ellopják.