Koronavírus-terjedés: a második szintben vagyunk, a kérdés, hogy meddig

Széchely István 2020. március 11., 21:35

Csütörtöktől tilos megtartani a száz főnél népesebb beltéri rendezvényeket, a 99 főnél nagyobb személyzettel rendelkező közintézményekben bevezetik a szakaszos munkaprogramkezdést és -befejezést, de ez a megyeközpontok és a főváros magánvállalatainak is ajánlott. Újabb járványmegelőzési óvintézkedések.

Óvodai fertőtlenítés. Az intézményesített megelőzés mellett az egyéni óvintézkedések betartása kritikus fontosságú Fotó: Gábos Albin

Hét pontban foglalta össze a szerdától bevezetésre kerülő újabb járványmegelőzési óvintézkedéseket Raed Arafat belügyi államtitkár, a belügyminisztérium alárendeltségében működő központi katasztrófavédelmi bizottság vezetője a szerdán megtartott sajtótájékoztatón.

Fontosabb óvintézkedések

Az előírás értelmében csütörtöktől tilos megtartani a száz főnél népesebb beltéri szórakoztatási, sport-, kulturális, tudományos, vallási és művészeti rendezvényeket. A hatóság kéri a 99 főnél nagyobb alkalmazotti állománnyal rendelkező, a fővárosban, illetve a megyeközpontokban működő vállalkozások vezetőit, hogy már csütörtöktől

vezessék be a három szakaszban történő munkaprogramkezdést és -befejezést a tömegközlekedést használó alkalmazottaknak.

A közintézmények esetében ez az előírás kötelező érvényű. Az intézkedés célja a tömegközlekedés zsúfoltságának és ezáltal a koronavírus-terjedés kockázatának csökkentése. Azokban a közintézményekben, ahol nem tudják alkalmazni a szakaszos munkaprogramkezdést, alternatív módszerek bevezetésével kell eleget tenni az előírásnak.

{K1}

A múzeumoknak a hónap végéig fel kell függeszteniük a látogatási és más közönségtevékenységi programjaikat. A felsőoktatási intézményeknek az oktatás felfüggesztését javasolják, a bentlakások esetleges bezárásáról az egyetemek vezetőtanácsai önálló döntést hozhatnak. A felsorolt intézkedések március 31-éig lesznek érvényben, a meghosszabbítás lehetőségével.

A központi katasztrófavédelmi bizottság elrendelte a hazai gyógyszerexport, illetve az egészségügyi eszközök kivitelének felfüggesztését is hat hónapra.

Ugyanakkor a nagylaki határátkelőnél Olaszországból kedden hazaérkező vendégmunkások egy része esetében tapasztalt fegyelmezetlenség miatt hivatalosan is meghatározták a rendőrség és a csendőrség szerepvállalását a rendfenntartásban és a forgalom irányításában, valamint megnövelték a határátkelőnél szolgálatot teljesítő orvosok számát is.

{K2}

A hivatalos adatok szerint keddig 24 óra alatt 11 ezer belépést regisztráltak a nagylaki határátkelőnél, köztük sok volt az Olaszország teljes lezárása előtt útnak indult román vendégmunkás. Raed Arafat felhívta a figyelmet, hogy a karantén elkerülése érdekében történtek már próbálkozások a hazatérők részéről a hatóságok megtévesztésére, de a határrendőrség még az átszállásos légi járatokat is figyelemmel követi, így

a trükközők nem tudják eltitkolni, honnan érkeztek.

A sajtótájékoztatón jelen lévő Nelu Tătaru egészségügyi államtitkár ugyanakkor azt is elmondta, a népegészségügyi igazgatóságok is kivizsgálják az Olaszországból hazatértekről szóló lakossági bejelentéseket.

Vörös és sárga zónák

A hatósági intézkedések értelmében egész Olaszország vörös zónának minősül, tehát az onnan érkezők automatikusan intézményesített karanténba kerülnek, továbbá azok is, akik Franciaország északkeleti részéből vagy Madrid környékéről jönnek. Franciaország, illetve Spanyolország többi része, továbbá Németország sárga zónának minősül, az onnan érkező utazók esetében kéthetes lakhelyi elkülönítésről rendelkeznek a járványmegelőzési előírások.

Fotó: Gábos Albin

Kedden 759-en kerültek intézményesített karanténba a határ menti településeken kijelölt karanténközpontokban, legnagyobb részük, összesen 429-en Magyarország irányából léptek be az országba – közölte Arafat.

A karanténközpontokba utaltak autóit a határnál konvojba állították, és rendőrségi kíséret felügyelte, hogy meg is érkezzenek a megfigyelési helyekre.

Korábban néhányan elmulasztottak eleget tenni ennek a kötelezettségnek, mostanáig emiatt 300 ezer lej értékben bírságoltak a hatóságok. A karanténintézkedések megszegéséért kiszabható büntetés 20 ezer lej.

A második szint

Szerda estig 44 koronavírusos megbetegedést igazoltak az országban. A megbetegedéseknek mintegy harmadát egyébként kedden és szerdán igazolták. A járványügyi besorolás szerint négy különböző szintje van a fertőző betegség terjedésének.

Huszonöt megbetegedésig terjed az első szint, 26-tól 100-ig a második szint. Ebben a helyzetben van most Románia. Ez a szint még mindig a megelőzésről szól,

és noha történtek már közösségen belüli fertőzések, vagyis az említett eseteknek nem mindegyike külföldről behurcolt megbetegedés, de még azonosíthatók és elkülöníthetők a kontaktszemélyek – magyarázták a szakemberek. A besorolás szerint a következő szintet a 101 és 2000 közötti megbetegedésszám jelenti, a legrosszabb járványügyi forgatókönyv pedig a 2000-et meghaladó megbetegedés esetén lép érvénybe.

{K3}

A felkészülési intézkedések értelmében a kórházaknak fel kell készülniük a 3-as, 4-es szintre is. Az óvintézkedések részeként az ország 4000 intenzív terápiás részlegén az ágyak tíz százalékát fenntartják a koronavírusos esetek ellátására, ugyanakkor szükség esetén kibővítik a kórházak fertőző betegségeket kezelő részlegeit is.

Megtorpedózott intézkedések

A hatóságok jelenleg a koronavírus közösségi terjedését próbálják megakadályozni, azt a helyzetet, amikor már nem azonosítható, hogy a betegek hol, kitől, milyen körülmények között kapták el a fertőzést. Ebben viszont óriási felelőssége van a lakosságnak, hangsúlyozzák folyamatosan a szakemberek, arra kérve az érintetteket, hogy tartsák be a lakhelyi elkülönítésre vonatkozó előírásokat, és ezáltal óvják meg hozzátartozóikat is.

{A}

Az egyéni felelősségvállalás, valamint a higiéniai szabályok – legfőképp a minél gyakoribb alapos kézmosás – betartásának fontosságát sem győzik eleget hangsúlyozni a szakemberek, valamint a zsúfolt helyek elkerülésének jelentőségét.

Ne rohanjanak a kórházak sürgősségi részlegeire vagy a háziorvosokhoz az enyhébb meghűléses tünetekkel, ehelyett hívják fel telefonon a háziorvost, illetve ha súlyosak a tünetek – például láz, légzési nehézségek –, akkor a 112-es sürgősségi segélyhívószámot

– nyomatékosította Raed Arafat a szerdai sajtótájékoztatón. Ugyanakkor éles kritikát fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy miközben a hatóságok az oktatás felfüggesztésével igyekeznek elejét venni a koronavírus gyerekközösségekben való megjelenésének, addig

számos helyen gyerektáborokat és after school-programokat hirdettek, ahol a szülők fizetség ellenében el tudják helyezni kényszervakációzó gyereküket. A belügyi államtitkár arra kért mindenkit, kerüljék az ilyen megoldásokat,

különben hatástalanná válnak az oktatást érintő járványmegelőzési intézkedések. Megjegyezte, egyes prefektusi hivatalok már betiltották ezeket a programokat, reméli, a többi megyében is ezt teszik majd.