Gyergyószentmiklósi óvintézkedések a koronavírus terjedésének megfékezésére

Gergely Imre 2020. március 11., 17:43

A koronavírus-járvány jelentette kockázatok miatt, illetve a fertőzés terjedésének megfékezése érdekében ült össze szerdán délben a sürgősségi esetekben illetékes gyergyószentmiklósi bizottság.

Gyergyószentmiklóson is megteszik a szükséges biztonsági lépéseket. Archív Fotó: Beliczay László

Döntöttek többek között arról, hogy március 22-ig szünetel a gyergyószentmiklósi önkormányzat alárendeltségébe tartozó városi bölcsőde tevékenysége, illetve március 31-ig szünetel a beteglátogatás a gyergyószentmiklósi városi kórházban – az intézkedések hatálya indokolt esetben hosszabbodhat.

A bizottság figyelmezteti a közélelmezési egységeket (üzletek, kávézók, bárok stb.), valamint a tömegközlekedést biztosító vállalatokat, ideértve a taxikat is, hogy

kötelesek minél nagyobb gyakorisággal fertőtleníteni a sűrűn és sokak által használt felületeket, például az ajtókilincseket, bevásárlókosarakat, bevásárlókocsikat, illetve a járművek utastérét, kapaszkodókat stb.

Természetesen Gyergyószentmiklóson is érvényesek az országos járványmegelőzési intézkedések további előírásai, tehát szünetelnek a kulturális intézmények programjai.

{A}

Az ülésen a rendőrség, csendőrség, önkormányzat és más szervek helyi illetékesei mellett jelen voltak a város mindazon intézményeinek vezetői, akik rendszerint nagyobb létszámú közönséggel szerveznek rendezvényeket. Az ülés közben értesültek arról a szigorításról, miszerint a beltérben szervezett rendezvényeken nem haladhatja meg a résztvevők száma a százat. Ennek hatására határoztak arról, hogy

az önkormányzat alárendeltségébe tartozó intézmények (Figura Stúdió Színház, Művelődési Központ, Városi Könyvtár) március 22-ig nem tartanak semmiféle nyilvános rendezvényt.

Ez a döntés nem vonatkozik más intézményekre, szervezetekre, de bármiféle rendezvény megszervezése engedélyköteles. A kétszáz főnél több résztvevővel tervezett szabadtéri rendezvényeknél a kockázatok mérlegelésével, esetről esetre dönt a Hargita Megyei Népegészségügyi Igazgatóság, a kétszáz főnél kevesebb résztvevővel tervezett rendezvények engedélyezéséről a sürgősségi parancsnokság helyi operatív törzse hoz határozatot.

Az engedélyezést egy, az illetékes szervek által kidolgozott kérdőív kitöltésével lehet kérvényezni. A formanyomtatvány elérhető itt.