Koronavírus: utas nélkül tért vissza Marosvásárhelyről Németországba egy repülőjárat

Simon Virág 2020. március 11., 17:19

A WizzAir légitársaság döntése alapján szerdán utas nélkül tért vissza Németországba a Marosvásárhely–Dortmund-járat. Az indulásra készen állók a légikikötőben maradtak. Közben a járattal érkezők közül 41 személyt házi karanténba helyeztek.

Képünk illusztráció Fotó: Beliczay László

Olvasónk jelezte, hogy ma (szerda – szerk. megj.) délben szeretett volna Marosvásárhelyről Németországba utazni a Dortmundba tartó járattal. A gép megérkezett, az utasok leszálltak, több mentőautóval várták őket, orvosok ellenőrizték egészségügyi állapotukat, kérdőíveket töltettek ki velük a hatóságok.

A marosvásárhelyi reptéren várakozó utasokat nem engedték, hogy felüljenek a gépre. A járat utas nélkül távozott.

„Én szombaton kell kezdjem a munkát, de voltak olyanok, akik már ma este kellett volna dolgozzanak. Tele volt a váróterem, szerintem a gép megtelt volna visszafelé is utasokkal. Kaptam egy angol nyelvűn tájékoztatót, és azt ígérték, hogy visszautalják a jegy árát. Annyit mondtak nekünk, hogy a dortmundiak döntöttek úgy, hogy üresen térjen vissza a gép. Most megpróbálok pénteken Szebenből Németországba repülni, hátha ott nagyobb sikerrel járunk.”

{A}

A Székelyhon megkeresésére a Maros megyei prefektúra sajtószóvivője, Damian Samolia elmondta, hogy

a légitársaság döntött arról, hogy a gép utasok nélkül tér vissza, a helyiek nem hoztak ilyen jellegű döntést.

Azt is megtudtuk tőle, hogy a Németországi járaton 98 személy érkezett Marosvásárhelyre, a közegészségügyi igazgatóság szakemberei pedig a helyszínen várták őket. A kérdőívek kitöltése után  a Nordrhein-Westfalen övezetből érkező 41 személyt házi karanténba kísérték. Őket rendszeresen ellenőrzik majd a közegészségügyi szakemberek és a rendőrség.

Maros megyében jelenleg 167, felügyelt karanténba helyezett  személy befogadására alkalmas épület van, ezekben egyelőre 8 személyt helyeztek el.

Ketten a budapesti járattal érkeztek, de előzőleg Rómában és Milánóban voltak. Hatan autóval érkeztek Olaszországból és a szerdai nap folyamán még négyen jönnek, kísérettel a határtól, szintén a lezárt Olaszországból.

Maros megyében jelenleg 168 személy van otthoni karanténban. Több vérminta vizsgálat alatt van, az eredmények folyamatosan érkeznek.