Korszerű orvosi felszereléseket kapott a gyergyószentmiklósi kórház

Hegyi Zsuzsánna 2020. március 11., 16:53

Legújabb generációs orvosi eszközöket és felszereléseket kapott a gyergyószentmiklósi kórház a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány támogatásával. A 212 ezer euró értékű felajánlásról közleményben tájékoztattak a támogatók.

Fotó: Gergely Imre

A szerkesztőségünkbe eljuttatott közlemény szerint a gyermekgyógyászati és nőgyógyászati osztályokat, valamint az újszülött-, szemészeti és intenzív terápiás részlegeket szerelték fel a legújabb generációs orvosi eszközökkel és felszerelésekkel, mintegy 212 ezer euró értékben. Az adományozott eszközök között van egy biomikroszkóp (réslámpa), két defibrillátor, három hordozható defibrillátor, öt intenzív terápiás ágy, két inkubátor újszülötteknek, négy Holter EKG-készülék, két pulzoximéter, valamint egy vénakereső és egyéb más szükséges gyógyászati felszerelés.

„A gyergyószentmiklósi városi kórháznak nyújtott adomány egy újabb olyan projekt, amellyel az egészségügyi szférát támogatjuk. A támogatás révén a MOL Románia a társadalom valós szükségleteinek megoldásához járul hozzá: ahhoz, hogy az embereknek korszerű egészségügyi ellátáshoz legyen hozzáférésük” – nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

Az elmúlt években a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat is támogatták. Közel ötvenféle gyógyászati műszert és eszközt adományoztak – közölte Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója, hozzátéve, hogy „2020-ban is folytatjuk az ilyen jellegű munkánkat. Különösen örömünkre szolgál, hogy a MOL Romániával hagyományosnak mondható együttműködésünknek köszönhetően meg tudjuk ismételni az efféle közösségfejlesztési programunkat.”

{A}

Tölcsér Zsolt, a gyergyószentmiklósi kórház aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvosa elmondta, hogy „a vénakereső szabadalmaztatott átvilágítási technikájának köszönhetően

könnyebben és fájdalommentesebben találjuk meg a vénákat.

Leginkább ez a gyermekeknél és azon pácienseknél fontos, akiknél a vénák nehezen érzékelhetők.”

Az újszülöttosztálynak adományozott inkubátor biztosítja az újszülöttek és koraszülöttek biztonságos termóizolálását, ezzel növelve túlélési esélyüket. A pulzoximéter két fontos paramétert is mutat, így az oxigénszaturációt és szívfrekvenciát.

Csak felhelyezzük a tappancsokat a gyermekre, és biztonsággal látjuk azt, amit korábban füllel vagy fonendoszkóppal hallgattunk.

Mozgathatósága révén szállításkor is könnyen, folyamatosan tudjuk monitorozni a kis betegek állapotát” – ismertette Nagy Annamária, a kórház gyermekgyógyász-főorvosa.

Ferenczy István kórházmenedzser szerint az egészségügyi intézmény egy dinamikusan fejlődő stádiumban van. „A most kapott technikai eszközök, orvosi műszerek révén, az új eljárások bevezetésével hozzájárulnak és támogatják a betegellátás színvonalának emelését a kórházban” – fejtette ki az igazgató.