Továbbra sincs előrelépés Borbolyék perében, most épp az új bíró megbízását vitatják

Kovács Attila 2020. március 12., 12:26

A Borboly Csaba és tizenkét másik személy elleni büntetőper tárgyalását vezető legújabb bíró korrupciós ügyekre történt szakosítását kifogásolják az ügyvédek, akik szerint így nem folytatódhat a per tárgyalása.

Fotó: Gábos Albin

A per szerdai tárgyalását megelőzően Borboly Csaba ügyvédei kifogást nyújtottak be azzal kapcsolatban, hogy a nemrég kijelölt bíró szerintük nem rendelkezik a korrupciós ügyek tárgyalásához szükséges szakosítással – erről ugyanis nincs semmilyen határozat.

Sergiu Bogdan ügyvéd szerint csak az ismert, hogy egy bírói testületet szakosítottak, de az Alkotmánybíróság rendelkezése egyértelmű a kérdésben:

nem a bírói testületet, hanem a bírót személyesen kell szakosítani, erről pedig nincs dokumentum.

Véleménye szerint ez a helyzet törvénysértő, és az kellene legyen a következménye, hogy az ügycsomót egy másik bírónak adják át. Az ügyész a kifogás elutasítását kérte, megjegyezve, a szakosításról szóló határozat, amelyet a Hargita Megyei Törvényszék vezetőtestülete hozott, érvényben van, és ez biztosítja a törvényes keretet a bírói testület munkájához. A Gyergyószentmiklósi Bíróságtól érkezett új bíró, akit nemrég bíztak meg a tárgyalás vezetésével, közölte, a kifogásról később fognak dönteni.

{A}

Késlekedő eljárás

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) 2013-ban vádolta meg a Hargita megyei önkormányzat elnökét, Borboly Csabát közérdek ellen elkövetett többrendbeli hivatali visszaéléssel, magánokirat-hamisításra való többrendbeli felbujtással, hamisított közokirat felhasználására való felbujtással, közokirat-hamisítással, illetve rágalmazó feljelentéssel, vele együtt további tizenkét személyt küldtek a vádlottak padjára. A DNA szerint a vádlottak két megyei út – a Felsőboldogfalvától Erdővidékre vezető 131-es és a Csíkrákost Lóvésszel összekötő 124-es – egy-egy szakaszának felújítása során több mint 4,8 millió lejjel károsították meg Hargita megyét.