Tiszta kampányért emelnek szót a székelyudvarhelyi civilek

Kovács Eszter 2020. március 10., 20:00

Több mint húsz közismert székelyudvarhelyi civil tett közzé nyílt levelet kedden a Facebookon. Mint írják, elegük van a közelgő helyhatósági választással kapcsolatos „kisded játékokból”, az áljelöltekből és a névtelen, mocskolódó blogokból, Facebook-oldalakból.

Nem kérnek a négy évvel ezelőtt is látott kampánymódszerekből. Archív Fotó: Pál Árpád

Nekünk Székelyudvarhely az első! címmel Komoróczy Zsolt helyi civil tette közzé saját Facebook-oldalán azt az állásfoglalást, amelyet többek között Szabó Károly, a városi könyvtár munkatársa, Nagy Pál színházigazgató, Dunkler Róbert, Fincziski Andrea színművészek, Dávid Botond fotóművész, Orendi István, az Udvarhely Néptáncműhely vezetője, Simon Szilárd, a Szekler Teker Egyesület vezetője, Sándor Zsolt állatorvos, Bíró Edith, a Balázs Ferenc Vegyeskar elnöke és Vass Orsolya, az Udvarhelyi Fiatal Fórum elnöke is nevével látott el.

„Alulírottak a város gondolkodni szerető polgárai vagyunk, akiknek az a céljuk, hogy az iskolaváros, valamint a hajdanán pezsgő kisiparosi élet örökségében egymás iránti tisztelettel és jóindulattal, békében és fejlődésben élhessük civilizált kisvárosi mindennapjainkat” – szögezik le. Hangsúlyozzák, úgy érzik,

eljött az ideje, hogy a közélet megtisztuljon,

a versengés a normális kerékvágásba terelődjön vissza, és „kirostáljuk azokat, akik Székelyudvarhelyt folyamatosan a közröhej tárgyává kívánják tenni”.

Ne tévesszék meg a választókat!

Az utóbbi hetek történéseit szégyenletesnek tartják, és elkerülnék a város végleges holtvágányra kerülését. „Mielőtt az utolsó fiatal is veszi a vándorbotját és itt hagy bennünket a felgyűlt mocsok, frusztráció és megrekedt fejlődésünk miatt, lépnünk kell, világossá kell tenni: elég volt a kisded játékból, legyen elég a zaklatásokból, fenyegetésekből, feljelentésekből, a hecckampányból. (…)

Felszólítjuk a közélet aktív szereplőit, hogy ne bomlasszák tovább a közösséget és ne igyekezzenek megtéveszteni a választókat áljelöltekkel, azzal a szándékkal, hogy a maradék tisztességes, tenni akaró polgárt is elriasszák a közügyektől.”

Hozzáteszik továbbá, nem tartják elfogadhatónak azt sem, hogy a különféle érdekcsoportok kifejezetten mocskolódási szándékkal mindenféle közösségi médiás oldalt, blogot íratnak bérmunkában.

Nem kell még egy Gálfi

Arra kérik tehát a politikai pártokat, azok ifjúsági szervezeteit és az összes többi érdekcsoportot, hogy hagyjanak fel a négy évvel ezelőtt is megtapasztalt kampánypraktikákkal. Mint ismeretes ugyanis, a 2016-os helyhatósági választások idején az akkor harmadik mandátumáért induló Bunta Levente volt polgármester mellett egy bizonyos érdekcsoport egy Buta Levente nevű személyt is indított a választáson, így zavarva össze a gyanútlan választókat.

{A}

Nemrégiben pedig Hajdó Csaba néppártos helyi önkormányzati képviselő számolt be arról, hogy biztos forrásból tudják,

székelyudvarhelyi érdekcsoportok Székelyföld-szerte olyan Gálfi Árpád nevű személyt keresnek, aki Székelyudvarhelyen független polgármesterjelöltként indulna a választáson.

A civil csoport célja, hogy Székelyudvarhelyen tisztességes legyen a megmérettetés, a mindenkori városvezetés számára pedig Székelyudvarhely és lakói legyenek az első helyen. Ennek érdekében a csoportosulás „aktívabb szerepet” is hajlandó vállalni, derül ki a szövegből.