Meg kell oldani a gyerekfelügyeletet, de nem jár a szülőknek a kényszerszabadság

Széchely István 2020. március 10., 21:50

Egyelőre nem jár a fizetett szabadság a szülőknek az iskolák bezárása esetén, a beiratkozási időszakot viszont meghosszabbította a tanügyi tárca. Az oktatás felfüggesztése miatti kiesés pótlásának idejéről és módjáról a tanintézetek vezetőtanácsa dönt majd.

Hazafelé az iskolából. Otthon most biztonságosabb Fotó: Haáz Vince

A COVID-19 koronavírus terjedésének a megfékezése érdekében az oktatási rendszerben elrendelt, március 11-től 22-ig tartó oktatási szünet egyelőre egy konkrét intézkedést vont maga után az oktatási minisztérium részéről: a szaktárca egy héttel meghosszabbította a beiratkozási időszakot. Ebben a folyamatban nem okoz fennakadást az oktatás felfüggesztése, az ugyanis csak a gyerekeket érinti, az oktatási rendszerben dolgozókat nem – közölte megkeresésünkre Demeter Levente, Hargita megye főtanfelügyelője.

„Gyakorlatilag sehogyan nem befolyásolja a beiratkozásokat. Mindenki bejár dolgozni, az adminisztratív személyzet is végzi a munkáját, tehát a titkárságok fogadják a szülőket, így a beiratkozást nem befolyásolja az oktatás felfüggesztése” – fogalmazott a főtanfelügyelő.

Amint azt Demeter Leventétől megtudtuk, az oktatási kényszerszünet miatt kieső tananyagmennyiséget nem egységesen pótolják majd be országszerte az iskolákban. Az biztos, hogy

be kell pótolni, de ennek a módjáról és az idejéről a tanintézetek vezetőtanácsai egyéni döntést hozhatnak,

ám majd csak a felfüggesztés vége után – mondta.

{A}

Amennyiben elhúzódik az oktatási kényszerszünet – tehát ha meghosszabbítják a tanítás felfüggesztését –,

elképzelhető, hogy áttérnek a távoktatásra az iskolákban.

A minisztérium javasolta különböző ingyenes – Google, Microsoft – oktatási platformok használatát, és a tanfelügyelőség is arra biztatja a pedagógusokat, hogy használják ezeket – mondta Demeter Levente. Megjegyezte azonban, hogy a távoktatás csak úgy tud egységesen működni, ha otthon minden diák rendelkezik az ehhez szükséges számítástechnikai eszközökkel, szerinte azonban ott, ahol ezeket a lehetőségeket kihasználták, ennek most sem lesz semmi akadálya. „Még ilyen helyzetben nem voltunk, meglátjuk, hogy fog működni” – fogalmazott.

Elhalasztott törvénytervezet

Egy héttel elhalasztotta szerdán a képviselőház annak a törvénytervezetnek a megvitatását, amelynek értelmében fizetett szabadságot kellett volna jóváhagyjanak a munkaadók a napközis és iskolás gyerekek szülei számára a tanintézetek bezárása esetén. A tervezet már egy évvel ezelőtt elkészült, és tavaly júliusban el is fogadta azt a szenátus. A jogszabálytervezet értelmében

a tizenkét évesnél nem idősebb gyerekek szüleinek járna a fizetett szabadság az oktatás felfüggesztésének idejére.

Szakemberek szerint a szabályozással kapcsolatos fő probléma az, hogy

nagy terhet róna a magánvállalkozásokra azáltal, hogy a kényszerszabadság idejére járó táppénzt saját költségvetésükből kellene kifizessék.

Egyébként az oktatás felfüggesztéséről meghozott hétfő esti döntést követően kedden a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) is az oktatási tevékenység felfüggesztése mellett döntött, de járványügyi intézkedéseket vezetett be a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) is. A BBTE mától március 22-ig függesztette fel az oktatást. Ahol lehet, távoktatással hidalják át ezt az időszakot, ahol ez nem lehetséges, ott a későbbiekben pótolják a kiesést.

Az EMTE azonnali hatállyal felfüggesztett mindenfajta mobilitási tevékenységre való kiutazást, valamint a mobilitásra érkező személyek fogadását is március 31-ig, mind az alkalmazottak, mind a hallgatók esetében. Felfüggesztették ugyanakkor mindenfajta oktatási tevékenységen kívüli rendezvény – konferencia, nyílt napok, versenyek stb. – megszervezését, továbbá az egyetem nem bocsátja más szervezetek rendelkezésére az intézmény termeit, semmiféle közösségi rendezvény céljából.

A hallgatókat, oktatókat, valamint az egyetem alkalmazottait arra kérik, fontolják meg bármilyen külföldre tervezett útjukat. A járványügyi hatóságok intézkedésein túl az egyetem azon hallgatók, oktatók és alkalmazottak számára is előírja az otthoni karantént, akik légúti fertőzésre utaló jelentősebb tüneteket – magas láz és erős köhögés – mutatnak.