Idén csaknem 15 millió lejt költenek a marosvásárhelyi repülőtérre

Simon Virág 2020. március 10., 17:36

Ötmillió lejes állami támogatást kap a marosvásárhelyi Transilvania repülőtér, erről is döntöttek a keddi rendkívüli ülésükön a Maros megyei önkormányzati képviselők.

A marosvásárhelyi Transilvania reptér. Koronavírus mint befolyásoló tényező Fotó: Haáz Vince

A Maros megyei tanács keddi rendkívüli ülésén többek között az önkormányzati fennhatóság alatt működő légi kikötő idei állami támogatásáról is döntöttek. Míg tavaly a megyei költségvetésből biztosított támogatás értéke 4,8 millió lej volt, 2020-ban ez az összeg, amelyet részletekben kap meg a repülőtér, 5 millió lej.

Mint Peti András reptérigazgató a Székelyhonnak elmondta, a törvények lehetővé teszik, hogy

amíg a repülőterek nem érik el a 700 ezres évi utasszámot, és nem válnak önfenntartókká, állami támogatásban részesülnek.

„A tavaly októberben végzett számításaink szerint idén el kellene érjük az évi 255 ezres utaslétszámot. De nem számoltunk a koronavírus megjelenésével és az ezzel járó utaslétszám-csökkenéssel. Már most érződik, hogy kevesebben utaznak repülővel, és nem tudni, hogy mi lesz még az év során.” Peti András elmondta, már január végén meghoztak minden egészségügyi biztonsági előírást, hogy zökkenőmentes és biztonságos legyen az utasok fogadása és elindulása a marosvásárhelyi reptérről.

{A}

Peti András azt is elmondta, hogy idén csaknem 15 millió lejt költenek beruházásokra. Elsősorban a repülőtér biztonságát szeretnék erősíteni, így olyan fényforrásokat szerelnek fel, amelyek rossz időben és éjszaka megkönnyítik a gépek le- és felszállását. De szeretnének egy új hókotró gépet is vásárolni, hogy havazás esetében gyorsabban tudják takarítani a leszállópályát.