Milyen pedagógusokra, tanárokra lenne a legnagyobb kereslet?

Hajnal Csilla 2020. április 06., 08:30

A tanfelügyelőség honlapjára felkerült listából kiderül, hogy idén a tornatanárok és a román tagozatos óvodapedagógusok lennének a legkeresettebbek Maros megyében. A 149 állásból 24 hely van a testnevelő tanároknak meghirdetve.

Csak elméleti része van a tornatanári vizsgának. Kevesebben érik el a végleges álláshoz szükséges osztályzatot Fotó: Pixabay.com

Felkerültek a szabad pedagógusi állások a Maros Megyei Tanfelügyelőség honlapjára: összesen 149 ilyen van a megyében, közülük 111 városi iskolákban, 38 pedig vidéki tanintézetekben. Az eredeti elképzelések szerint idén is júliusban tartotanák a versenyvizsgát, és a legkeresettebb pedagógusok megyeszinten a tornatanárok, számukra 24 helyet hirdettek meg.

{A}

Marosvásárhelyen a Szász Albert Sportiskolában, valamint a Romulus Guga, a Serafim Duicu, a Nicolae Bălcescu, az Elektromaros és a 7-es számú Általános Iskolában nincs végleges állású tornatanár, a többi meghirdetett hely pedig vidéki településeken van. Tanárokat, óvónőket és tanítókat is keresnek a román osztályokba, illetve tanítókat a Friedrich Schiller Általános Iskola német tannyelvű osztályaiba, de a magyar tagozaton idén sincs meghirdetve egyetlen szabad tanítói állás sem.

A tornatanárok mellett a legkeresettebbek a román tagozatos óvodapedagógusok és az elemi oktatásra szakosodott romántanárok.

Illés Ildikó, a megye főtanfelügyelő helyettese szerint nem a jelentkezők számával van a baj, hiszen mindig van elég vizsgázó, de kevesen érik el a végleges álláshoz szükséges jegyet. „Csak elméleti része van a vizsgának, gyakorlati nincs.

Sokan jönnek vizsgázni a tornatanári állásokra minden évben, de nem mennek át, mert sokan látogatás nélküli szakon végzik el a főiskolát, így nehezebben megy nekik a vizsga

– mondta a főtanfelügyelő helyettes.

A rendes tanári állás elnyeréséhez a vizsgázónak legalább hetes osztályzatot kell kapnia, a helyettes tanári állás megszerzéséhez legalább ötöst kell elérnie a jelentkezőnek. Az elmúlt évben Hargita (54,6 százalék) és Kolozs (53,4 százalék) megyében írt a vizsgázó pedagógusoknak több mint a fele hetest vagy annál nagyobb jegyet. Maros megyében 45,1 százalék, míg Kovászna megyében alig több mint negyven százalék érte el a legalább 7-es minősítést. Hargita megyében jelenleg mindössze négy tornatanári állás vár gazdára román és magyar tagozaton összesen, ami nem számít soknak – tudtuk meg Demeter Levente főtanfelügyelőtől.