Nemsokára új menhelyre kerülnek a Székelyudvarhelyen befogott kóbor kutyák

Kovács Eszter 2020. március 10., 09:06

Áprilisban már az új, a város felsőboldogfalvi kijárata mellett lévő menhelyre szállíthatják a Székelyudvarhely területén befogott kóbor kutyákat: az új létesítménynél már csak a területrendezés van hátra. Amikor majd üzemel, nyolcvan eb számára tud átmeneti otthont biztosítani.

Nyolcvan gazdátlan kutyát tudnak majd ellátni a létesítményben. Archív Fotó: Barabás Ákos

Tavaly nem sikerült befejezni, idén a költségvetésből 200 ezer lejt különített el a polgármesteri hivatal a városi kutyamenhely befejezésére. „Jelenleg az utolsó simítások zajlanak, a területrendezést kell befejezni, amint erre az időjárás lehetőséget biztosít. A tervek szerint áprilistól már az új helyszínen, civilizált körülmények között tudjuk tartani a befogott ebeket” – közölte kérésünkre Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője.

Az új létesítmény tervét a mostani városvezetés a korábbitól örökölte: ennek összköltsége 1 millió 365 ezer lej volt, amit a városgazdák a valóságtól elrugaszkodottnak tartottak, ezért

„újragondolták” a beruházást, amelynek összköltsége így 45 százalékkal kevesebb lesz.

Az új menhelyen 48 kennel van, amely nyolcvan kutya befogadására alkalmas, illetve egy konténerépületben zajlik majd az állatok orvosi ellátása. A modern, állategészségügyi előírásoknak megfelelő konténerben kap helyet a fagyasztó, amely az elaltatott kutyák tetemének tárolásához szükséges, továbbá a sterilizáló, az irodahelyiség, a mosdó, a kutyatáptartó egység, a gyógyszerek tárolására kialakított rész, valamint a műtő. Egyelőre egy alkalmazott és az állatorvos látja majd el az állatokat, közölte a hivatal illetékese.

{A}

A jelenlegi, II. Rákóczi Ferenc utcai kutyamenhelyt hamarosan felszámolják, jelenleg öt kutyát tartanak ott. Egyébként

a befogott állatok havi gondozása átlagosan közel 2000 lejbe kerül.

A kóbor állatok befogását az RDE Harghita Kft. végzi, ennek díja egyedenként mintegy 150 lej. Idén a hivatal nem kötött szerződést állatorvossal a befogott, agresszív vagy beteg kutyák elaltatására a régi létesítményben:

a menhelyen lévő kutyákat igyekeztek örökbe adni,

és a fennmaradó öt kutyával is így járnak el.