Borboly: építőteleppé alakul a Hargita megyei utak egy része

Korpos Attila 2020. március 09., 18:57

Több Hargita megyei útszakasz is építőteleppé alakul idén, mivel jelentős korszerűsítési munkálatok kezdődnek – hangzott el a megyei tanács 2020-as költségvetésének ismertetésén. Tavalyhoz képest idén kevesebb pénzből gazdálkodik majd a megyei önkormányzat.

Barti Tihamér, Borboly Csaba és Bíró Barna Botond. Idén 40 millió lejjel kevesebb áll a tanács rendelkezésére Fotó: Gábos Albin

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a költségvetés ismertetése céljából tartott sajtótájékoztató elején közölte:

2019-hez képest idén 40 millió lejjel kevesebb áll a tanács rendelkezésére.

A teljes keretösszeg 471 millió lejre rúg. „Az elmúlt évek beruházásait, a korszerűsítéseket folytatni szeretnénk” – hangsúlyozta az elnök.

{A}

Kiemelte, a járdák, az utak, a kórházak és az egészségügyi állapotok javítása mellett idén is szerepet kap a biztonságos hegyi turizmus szavatolása, a sport és hulladékgazdálkodás megerősítése, de az erdősítés folyamatát is előtérbe helyezik: „Legalább száz hektár erdőterületet szeretnénk betelepíteni” – ismertette. Felméréseik szerint a munkahelyteremtésre, ezáltal a vállalkozói hálózat eredményes kiépítésére van a leginkább igény a megye lakóinak körében, de a családbarát megyekép erősítése és a civil szféra támogatása is prioritásuk. 

EU-s projektek és zöld megye

Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke kiemelte, idén új korszak kezdődik az európai uniós projektek tekintetében.

A megyei tanács által valaha megnyert legnagyobb, utakkal kapcsolatos projektje 48 kilométert foglal magába: Ócfalvától Petekig (Brassó megye határa), illetve Kányádtól a szentpáli tavakon át Kovászna megye határáig.

„Ennek összege 140 millió lejre fog rúgni” – pontosított az alelnök. Ezen kívül több előszerződés is folyamatban van az utak korszerűbbé tételére, ezek európai uniós alapokból lesznek finanszírozva.

Kellő figyelmet fogunk fordítani a zöld megyekép kialakítására. Elsősorban az integrált hulladékgazdálkodási rendszer a legnagyobb kihívás ezen a téren

– fogalmazott Barti.

„Minden igyekezetünk ellenére a gyermekvédelmi rendszerre elkülönített keretösszeg kevesebb lesz, idén 36 millió lejt tudunk erre fordítani” – ezt már Bíró Barna Botond, a megyei tanács másik alelnöke közölte. Ugyanakkor fontosnak tartotta kiemelni, hogy a civil szervezetek esetében emelni tudták a megpályázható keretösszegeket, illetve hogy a saját szervezésű programjaikra is 15 millió lej van elkülönítve. Borboly kitért arra is,

idén a Hargita megyei utak egy része építőteleppé fog változni, hála a nagy keretösszegeknek. 

„Összesen 115 kilométernyi útszakasz kivitelézésén fogunk dolgozni az év folyamán” – összegzett.