Megnyerte az előválasztást, Csergő Tibor lesz az RMDSZ gyergyószentmiklósi polgármesterjelöltje

Gergely Imre 2020. március 09., 13:00

Nagyon szoros eredménnyel, 89 szavazatnyi különbséggel Csergő Tibor nyerte meg az RMDSZ gyergyószentmiklósi előválasztását, így ő lesz a szövetség polgármesterjelöltje. A tanácsosi listán is változás körvonalazódik, a lista első tíz helyén nyolc új név szerepel.

Csergő Tibor (balról). Szoros győzelemmel lesz az RMDSZ polgármesterjelöltje Gyergyószentmiklóson Fotó: Gergely Imre

1916 személy vett részt a vasárnapi gyergyószentmiklósi előválasztáson, ami az összes választójoggal rendelkező gyergyószentmiklósinak mintegy 20 százaléka. Mind a két polgármester-jelölt, mind pedig Barti Tihamér, az RMDSZ Gyergyó-területi elnöke úgy gondolja, hogy ez igen szép szám az esős időjárás ellenére.

{K1}

Az RMDSZ polgármesterjelöltje Csergő Tibor múzeumigazgató lesz, aki 978 szavazatot kapott, míg a jelenlegi alpolgármester Len Emilre 889-en voksoltak. 49 szavazat volt érvénytelen.

Alapos megújulás várható az RMDSZ-es tanácsosok körében is, hiszen a képviselőjelöltek listáján az első tíz helyen mindössze két olyan név található, aki a mostani mandátumban is a testület tagja.

A legtöbb voksot, 1113-at is egy „újonc”, Benedek Csaba ortopéd szakorvos kapta. Őt Len Emil követi 1093 szavazattal, majd Csergő Tibor (1015), Barabás Orsolya újságíró (1000), és a fiatal vállalkozó Kántor Boglárka, jelenlegi megyei önkormányzati képviselő (987) következnek a 19 fős lista első 5 helyén.

{A}

Az eredményeket ismertető Barti Tihamér úgy fogalmazott, hogy a felállt rangsor nem az RMDSZ listája, hanem a gyergyószentmiklósi emberek véleményét tükrözi, hiszen a szavazók döntöttek róla, és nem egy pártirodában született meg a jelöltállítás: ennélfogva

a lehető legdemokratikusabb módon kiválasztott jelöltekkel készülhetnek az önkormányzati választásokra.

Fotó: Gergely Imre

Csergő: „biztos vagyok abban, hogy megnyerjük a választást”

Csergő Tibor úgy látja, hogy sokan vannak, akik aggódnak a város jövőjéért, ami abból is látszik, hogy elmentek és véleményt nyilvánítottak az előválasztáson. Leszögezte: semmiféle rendellenesség nem történt, „ez a tiszta kezek munkája volt” – mondta.

Köszönetet mondott a szavazatokért, ahogy Len Emil is köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a választáson. Len szerint

ez egy fej-fej mellett versenyfutás volt, és az eredmény nem jelenti azt, hogy számára véget ért valami.

Ugyanúgy fogja végezni alpolgármesteri munkáját a mandátum végéig mint eddig, és majd az önkormányzati választás után eldől, hogy milyen lesz a folytatás. Nyertes ellenfelének jó munkát kívánt.

Csergő Tibor szerint ezen a választáson még nem nyert senki,

csak a feladatokat osztották el, amit el kell végezniük, azért, hogy az RMDSZ nyerje a választásokat.

Az összeállt képviselői lista összetételével kapcsolatban ismét a pedagógusi pályáján tapasztaltakra utalt vissza: „egy osztályfőnök nem válogatja meg a gyermekeket, azokkal foglalkozik, akik vannak”. Hozzátette, ez a csapat irányítani tudja majd a várost.

Ugyanakkor leszögezte: nem feltételezi, hanem

teljesen biztos abban, hogy az RMDSZ nyeri a várhatóan júniusban esedékes választásokat.

A régiek folytatják Gyergyószéken

Az elmúlt napokban Gyergyószék más helységeiben is lezajlottak az előválasztások. Az RMDSZ eddigi polgármesterjelöltjeinek nem voltak kihívói, így újra ők lesznek a jelöltek. Néhány helységben nem tartottak előválasztást, ott választmányi döntés nevesíti a jelölteket. Ezeket a héten véglegesítik – mondta el Barti Tihamér.