Vállalkozások közösségben, egymást támogatva (x)

Fülöp-Székely Botond 2020. március 06., 14:43

Újszerű, gazdaságélénkítő vállalkozás indult Székelyudvarhelyen Agora Business Center néven, miután helyi befektetők megvásárolták a Román Kereskedelmi Bank épületét a városközpontban. A céljuk, hogy bérelhető irodákat biztosítsanak működő vállalkozásoknak.

A látványterv hamarosan valósággá válik

Fiatalos hangulatú, modern irodákat talál az, aki belép a felújítási munkálatok befejezése előtt álló Agora üzletházba, ahol közös konyhák, konferenciaterem is találhatók. Mindezt csak tetőzi a panoráma és az, hogy az impozáns, 1972-től 2000-ig áruházként működő, majd bankszékhelyeként szolgáló épület a városközpontban található.

A külföldön is tapasztalatokat szerzett tulajdonosok elmondták, hogy mivel a városközpontban évszázadokon át piactér működött, úgy döntöttek, hogy

az Agora nevet fogják használni, amely nem csak azonos jelentéssel bír, de a külföldiek számára is könnyen kiejthető.

Kisebb és tágasabb helyiségek is vannak, szép panorámával Fotó: Erdély Bálint Előd

Korszerű normák és környezettudatosság

A megvásárlás után rögtön az épület felújításába fogtak a tulajdonosok. Jelenleg kisebb és nagyobb felületek is bérelhetők, ezeket pedig az igények szerint adják használatba. A kiadó helyiségek az épület első és második szintjén találhatók, de hamarosan az alagsort is hasznosítani szeretnék. Persze

rendelkeznek zárt belső udvarral, ahol a parkolást is biztosíthatják néhány bérlő számára.

Bérlőiknek egy átlátható, világszinten bárhol alkalmazható vállalati szabályok és feltételek mellett működő üzletházat ajánlanak, ahol hosszú távon tervezhetnek a cégtulajdonosok. A klimatizált helységekben erős internetet, takarítást, a közös konyhákban szűrt vizet és mosogatógépeket is fognak biztosítani. Külön hangsúlyt fektetnek a környezettudatosságra, vagyis nem lesznek szemeteskukák az irodákban, mindenki ki kell vigye a hulladékot a szintenként elhelyezett szelektív tározókba, hogy minden újrahasznosítható legyen.

Az egyszer használatos poharakat és evőeszközöket például nem lehet majd bevinni az épületbe a szabályzatuk szerint.

Az is cél, hogy olyan szerződéseket kössenek a különböző beszállítókkal, hogy az irodaházban dolgozók kedvezményesen jussanak hozzá bizonyos szolgáltatásokhoz, vagy akár egy étel megrendelésénél is kevesebbet kelljen fizessenek.

Ezenkívül havi rendszerességgel szeretnének szakmai rendezvényeket szervezni. Úgynevezett power lunchban gondolkodnak, ami egy délben megszervezett esemény.

Hangulatos, fiatalos környezet várja azokat, akik egy közös irodában dolgoznának Fotó: Erdély Bálint Előd

Közös irodában

Egy országos szinten is ritkának mondható, együttműködést is lehetővé tevő, közös irodában történő munkára teremt lehetőséget az Agora Coworking amely jó eséllyel elsősorban a fiatalokat fogja érdekelni.

Indulásból tizenhat személy számára alakítottak ki egy közös irodát – ez persze még bővíthető lesz –, ahol mindenki külön íróasztalnál dolgozik.

Nekik a bérleti díj fejében – a felsoroltakon kívül – Skype szobákat, tárgyalót, közös pihenőfelületet, felszerelt konyhát, ebédlőt korlátlan mennyiségű kávét, teát és vizet, is biztosítanak. Mindemellett kedvezményük lesz az irodaházban rendezett, eseményeken való részvételre és egy szakmai könyvtárt is a rendelkezésükre bocsájtanak.

Az Agora Business Center határozott célja, hogy európai feltételeket teremtve itthon marasztalja a fiatalokat, valamint hazavonzza a távolabb dolgozókat.

Éppen ezért a Coworking-ban 12 hónapra ingyenes helyet ajánlanak föl egy rövidesen meghirdetendő pályázat keretében két külföldről vagy távolabbi városból hazaköltöző fiatalnak. Egy lányt és egy fiút választanak ki, akikről egy öttagú zsűri dönt, amelynek tagjai a kereskedelmi szférából, az irodaház tulajdonosai közül, illetve a közéletből jönnek.

Az Agora tulajdonosainak elhivatottsága abból is látszik, hogy már az épület felújítása során is előszeretettel bíztak meg fiatal vállalkozókat,

a biztonsági rendszert, az internet-hálózatot, a kertészeti, munkát, a belső bútorzatot, a díszítést fiatal vállalkozók végezték.

A Coworking felület tervezője egy a szakmában díjnyertes pár, Mihálydeák Krisztina és Csomor László Levente munkáját dicséri, velük a továbbiakban is együttműködnek az irodaház arculatának átalakításán.

Parkolási lehetőséget is biztosíthatnak néhány bérlő számára Fotó: Erdély Bálint Előd

Miben különbözik az Agora és benne a Coworking az inkubátorháztól?

Míg az inkubátorházban kizárólag pályakezdőknek vannak kialakítva a feltételek, addig az Agora üzletházban, bárkit fogadnak, akinek a tevékenysége ide illik és elfogadja a működési feltételeket – fiatal és régóta működő vállalatokat egyaránt. Ennek kettős haszna van, hiszen

az együtt dolgozó, egyforma problémákkal küzdő fiatalok támogatni tudják egymást, ugyanakkor kölcsönösen segíthetik egymás működését az új, illetve e régi vállalatok is.

A tapasztalat és az újító ötletek jól kiegészítik egymást. Az is lényeges, hogy az ide beköltöző személyek nem csak korlátozott ideig bérelhetik piaci áron az irodahelyiségeket, mint az inkubátorházban.

A tulajdonosok hangsúlyozták, annak örülnének a legjobban, ha

irodaházuk hozzájárulhatna új iparágak, vállalatok megtelepedéséhez Székelyudvarhelyen, amelyek köré számtalan vállalkozás épülhetne fel a jövőben.

Az irodákban már működnek cégek, míg a coworking-részleg e hónap végétől fog üzemelni. Tervezik, hogy rövidesen bemutatják a Coworking-ot, a Wesselényi rendezvény termüket, valamint az irodaház bérelhető felületeit egy nyitott nap keretében és egy videóban is.

Elérhetőségek
Aki érdeklődni szeretne a bérelhető helyiségekről, illetve a coworking programban való részvételről az a 0746-467 667-es telefonszámot kell tárcsázza, vagy a coworkingagora@gmail.com e-mail címre írhat. Persze a vállalkozásról további érdekességek olvashatók a Coworking Székelyudvarhely – Odorheiu Secuiesc, illetve az Agora Business Center Facebook-oldalakon.

(X)