Tolódik az óraszámcsökkentés és a kerettanterv módosításainak kidolgozása

Hajnal Csilla 2020. március 11., 12:09

Az általános iskolai kerettanterv felülvizsgálata és módosítása érdekében két online közvélemény-kutatást indított a tanügyminisztérium, egyiket a szülőknek, másikat a pedagógusoknak kell kitölteniük. A módosítás kidolgozását azonban nem kezdték el időben.

A tanórák számának csökkentése csak a kerettanterv módosításával együtt vehetné le a diákok válláról a terhet Fotó: Beliczay László

Bár Klaus Johannis államfő még tavaly novemberben kihirdette az iskolások óraszámcsökkentésére vonatkozó jogszabályt, amelyben az szerepel, hogy

a 2020–2021-es tanévben életbe lép, ez valószínűleg mégsem történik meg, mert már nincs idő az ezzel járó változások kidolgozására.

A halasztásról a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) átiratban tájékoztatta az iskolaigazgatókat.

{A}

Monica Anisie oktatási miniszter tavaly novemberben a bukaresti sajtó megkeresésére azt nyilatkozta ezzel kapcsolatban, hogy januárban kezdik a konzultációkat az óraszámcsökkentéssel járó kerettanterv-módosításokról. Ehhez képest csak

február 26-án jelent meg a Hivatalos Közlönyben annak a szakbizottságnak az összetétele, amely dönteni fog a kerettanterv-módosítás jóváhagyásáról.

Ezért tolódik a módosítás kidolgozása, közvitára bocsátása és jóváhagyása is.

Két közvélemény-kutatás

Az általános iskolai kerettanterv felülvizsgálata és módosítása érdekében két online közvélemény-kutatást indított a tanügyminisztérium, egyiket a szülőknek, másikat a pedagógusoknak kell kitölteniük. A tanfelügyelőségeknek küldött átiratban a szaktárca képviselői kifejtik,

azért van szükség erre a kérdőívre, hogy a válaszok feldolgozása után elkészüljön a kerettanterv módosításához szükséges hatástanulmány.

A surveymonkey.com honlapra felkerült két közvélemény-kutatásban arra keresik a válaszokat, hogy az érintett felek – szülők és pedagógusok – szerint melyek a fölösleges kötelező tantárgyak, milyen tantárgyakat lehetne összevonni, melyeket kellene kevesebb óraszámban tanítani, melyekkel kellene több időt foglalkozni.

A kérdőíveket március 15-éig kell online kitölteni

– szerepel a minisztérium átiratában.

Novák Csaba Zoltán oktatásügyekkel foglalkozó RMDSZ-es szenátor szerint a tanügyminisztérium ezúttal egy igen fontos és sürgető témára próbál választ keresni. „Mi folyamatoson hangsúlyoztuk az elmúlt években, hogy a román oktatási rendszer egyik alapproblémája a tananyag sűrűsége és mennyisége, ezért a kerettantervvel valamit kezdeni kell. Erről folyamatosan beszélni kell, a szülők véleménye elfogadható, de azt gondolom, hogy felelősen kellene szakemberekkel, megfelelő szakmai fórumokon minél gyorsabban meghozni a döntést. Minél több irányba tereljük ezt a kérdést, annál később lesz megoldás.

Meg kell kérdezni a lehető leggyorsabb módon, de ezt a döntést nem, nekem mint szülőnek kell meghozni, hanem a szakembereknek

– fejtette ki megkeresésünkre a politikus. Rámutatott, a kerettanterv módosítása nem egy-két napos munka, a minisztériumnak már korábban neki kellett volna fognia, ugyanis a jelenlegi tanügyminiszter már pozícióiban van lassan fél éve, el lehetett volna korábban kezdeni.

Össze lehetett volna hívni a politikumot és egy kompetens szakmai fórumot, amely ezzel foglalkozna, és akkor lehetne gyorsan és hatékonyan lépni ebben a kérdésben.

„Addig is a politikailag meghozott döntéseket, például az óraszámcsökkentést érvénybe kellene léptetni, mert itt van egy nagy gond, a végrehajtó szervek, vagyis a kormány és az államelnöki hivatal a parlamentben meghozott döntéseket gáncsolják, és nem engedik érvénybe léptetni. Vagyis ha valaki arra törekszik, hogy ezt a rendszert megreformálja, akkor jobban oda kellene figyelni más kompetens fórumokra is” – véli Novák Csaba Zoltán.