Előválasztás a hétvégén Udvarhelyszéken is

Fülöp-Székely Botond 2020. március 05., 18:02

Bögözben és Újszékelyen biztosan előválasztást tartanak az RMDSZ-es polgármesterjelölt kiválasztása érdekében, de vannak települések, ahol az önkormányzati képviselői lista rangsorolását is így oldják meg. Továbbra sem tudni, hogy ki lesz a Szövetség jelöltje Kápolnásfaluban, valamint Szentegyházán.

Több udvarhelyszéki településen is előválasztás lesz a hétvégén. Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

Bögözben Ülkei Zoltán, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal városgazdálkodási osztályának vezetője és Farkas Mózes jelenlegi községvezető mérkőzik meg vasárnap egy állóurnás előválasztáson, hogy az RMDSZ polgármesterjelöltje lehessen – tudtuk meg Bíró Barna Botondtól, a RMDSZ udvarhelyszéki szervezetének elnökétől. Mint mondta, hétvégén még Galambfalva községben és Máréfalván is lesz előválasztás, ahol az önkormányzati képviselőjelölteket rangsorolják.

Újszékelyen Balló Zoltán községvezető és Mátéfi Csaba, a polgármester kihívója fognak megmérkőzni, hogy a győztes az RMDSZ polgármesterjelöltje lehessen. Esetükben azonban később tartják az előválasztást.

Parajdon sikerült tisztázni, hogy Nyágrus László alpolgármester fog indulni a községvezetői címért a szövetség színeiben.

Ahol még tárgyalások vannak

Etéd községben még nem tudni, hogy ki lesz az RMDSZ polgármesterjelöltje, hiszen a Szövetség Szőcs Lászlót támogatja, akit egy összeférhetetlenségi ügy miatt tiltottak el három évre a közügyek gyakorlásától. A volt tisztségviselő fellebbezett az ügyben, azonban keresetét a napokban utasították el. Egyelőre az elutasítás indoklására várnak, így addig még nem nevesítik a jelöltjüket.

{A}

Kápolnásfaluban és Szentegyházán szintén nem született egyezség a jelöltekről. A szervezet udvarhelyszéki elnöke azt ígéri, hogy a jövő héten minden településen meg fog születni az ebbéli döntés, Újszékely kivételével, ahol haladékot kaptak a jelöltek.

Elkészült az udvarhelyszéki lista

Bíró Barna Botond arról is tájékoztatott, hogy az udvarhelyszéki szervezetük elkészítette a Hargita megyei önkormányzati képviselőjelölteket nevesítő listát. Ennek első helyén ő maga szerepel, akit Sinka Arnold, Kolumbán Dávid, Márton Csaba, Dávid Lajos, Rátz István, Sándor Barna, Bíró Zsolt és Incze Csongor követ. Őket, illetve a gyergyó- és csíkszéki jelölteket jövő héten fogja rangsorolni a Hargita Megyei Egyeztető Tanács.