Amikor az egyik jobban tudja, mit akar a másik

Simon Virág 2020. március 05., 15:50

Kétnyelvű szórólapok jelentek meg csütörtök reggel a marosvásárhelyi tömbházlakók postaládáiban. A Claudiu Maior által szignózott irományban azzal riogatják a vásárhelyeiket, hogy Soós Zoltán és az RMDSZ elöljárói le akarják bontani a garázsokat. Soós cáfolja az állításokat.

Ilyen és ehhez hasonló állapotban vannak a betongarázsok Vásárhelyen. Archív Fotó: Haáz Vince

Egy ideig csak Facebook-nyilatkozatok szintjén beszélt arról Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester és Claudiu Maior, a városvezető tanácsadója, hogy Soós Zoltán a tömbházak körüli garázsok lebontását helyezte kilátásba, de nem kell félniük, mert ők ezt nem engedik meg. Florea a hét elején közzétett Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy a betongarázsok és a fedett parkolóhelyek tulajdonosai nincs miért féljenek, mert minden marad a régiben, nem mozdítják el azokat a létesítményeket. Sőt azt is kijelentette,

tanácsadója fel fogja keresni a tömbházlakókat, negyedenként, hogy megnyugtassa őket, a garázsokhoz senki nem fog nyúlni.

Claudiu Maior azonban kiáltványt szóratott szét a tömbházlakásokban élők postaládáiba. Ebben az áll, hogy Soós Zoltán hadat üzent a marosvásárhelyi garázstulajdonosoknak. Van egy Soós Zoltán-idézet is benne, amelynek utolsó mondata így szól: „Ha ellenőriznénk, és lebontanánk a nem használt garázsokat, nagyon sok helyet nyernénk vele”.

Maior azt állítja, hogy a lakótelepeken az emberekkel találkozó Soós Zoltán és csapata azért látogatja meg a vásárhelyeiket, hogy leltárt készítsen többek között a garázsaikról is, hogy aztán tanácsi határozattal lebontassa azokat. Maior megoldást is kínál: arra biztatja a vásárhelyieket, akik nem értenek egyet a garázsok lebontásával, hogy a tulajdonosi társulások irodáiban írják alá a garázsok lebontása ellen indított petíciót.

Abszurd állítás

Soós Zoltán marosvásárhelyi független polgármesterjelölt a Székelyhonnak elmondta, egy rádiós kerekasztal-beszélgetésen említette, hogy városszerte nagyon sok olyan betongarázs van, amelyet a bérlői, tulajdonosai nem használnak és üresen állnak. „Ezek helyére

emeletes parkolóházakat lehetne építtetni, ahol a lakók és a hozzájuk érkező vendégek is állomásozni tudnának.

Városszerte nagyon sokan és sokat panaszkodnak a parkolóhelyek hiánya miatt. Biztos vagyok benne, hogy vannak olyan helyek, ahová könnyűszerkezetű emeletes parkolóházakat lehet építeni. Ezt szakemberek döntik majd el, mint ahogy azt is, hogy a lakók milyen feltétellel használhatják azokat. Amit Maior állít, hogy mi a lakossági konzultáció során leltározzuk a garázsokat, abszurdum. Mi soha senkitől nem kérdeztük meg, mi van a tulajdonában.

A hivatal a hazudozás és a félelemkeltés eszközeivel riogat ellenem.

Keressük a jogi eszközt, hogy feljelentsük őket ezért” – mondta Soós Zoltán.

{A}

A kétnyelvű szórólapon a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal fejléce is szerepel, de Claudiu Maior a polgármester tanácsadójaként írta alá azt. Érdeklődésünkre a városháza sajtószóvivője, Cosmin Blaga elmondta, Claudiu Maiornak mint a városvezető tanácsadójának joga van a polgármesteri hivatal fejlécével ellátott közleményeket kiadni, és hogy minden, amit ő ír alá, azt a saját költségén nyomtatja ki és szórja ki.

Nem hallottak róla

Ami a tulajdonosi társulásoknál található petíciót illeti, az általunk megkérdezett magyar lakótársulási elnökök közül senki nem tudott róla. Az egyik kövesdombi tulajdonosi egyesületi elnök elmondta,

általában ezek a városháza által az éj leple alatt kiszórt nyomtatványok a polgármesterpárti elnökökhöz tartozó tömbházakban jelennek meg.

Hiszen valakinek be kell engednie a „postásokat”. Így elképzelhetőnek tartja, hogy a petíció is csak itt lesz.

A másik társulási elnök, aki a Kornisán lévő tömbházakat tömörítő társulást vezeti, arról beszélt, hogy valóban vannak olyan betongarázsok, amelyeket senki nem használ, vagy nem célnak megfelelően használnak. Például tárgyakat tárolnak bennük, vagy akár kisebb műhelyeket működtetnek ott illegálisan. Az éjszaka szétszórt tájékoztatóban kilátásba helyezett petícióról ő sem hallott még.