Magyarországon és Romániában már összegyűltek az aláírások

Bíró Blanka 2020. március 04., 21:52

Eddig két országban gyűlt össze a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezése sikeréhez elengedhetetlen számú aláírás. Az akció irányítói horvátországi, szlovéniai támogatásban, illetve a balti államokban élő oroszok segítségében is bíznak.

Fotó: Kocsis Boldizsár János

Magyarország után Románia is „kizöldült” a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) európai polgári kezdeményezését támogatók virtuális térképén:

a nemzeti régiók védelmében indított akció során összegyűlt az országban minimálisan szükséges 24 ezer aláírás elektronikus formában; a papíralapú aláírásokat még nem összesítették

– jelentette be szerdai sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján Ferencz Csaba, az SZNT alelnöke. Ferencz Csaba elmondta, Magyarországon ezer százaléknál tart a támogató aláírások száma, Szlovákiában a kötelező kvóta 60 százaléka gyűlt eddig össze.

{A}

A kezdeményezők a Kárpát-medencéből, vagyis az anyaországból és az elcsatolt területekről remélik összegyűjteni a szükséges egymillió aláírást, de mivel legalább hét uniós tagországban el kell érni a lakosság szerint meghatározott minimális aláírásszámot, Horvátországra, Szlovéniára és a balti államokra is számítanak. A kisebb tagállamokban mozgósítanak, mert azokban a lakosság arányához viszonyítva kisebb a kvóta, és könnyebb teljesíteni.

Fotó: Kocsis Boldizsár János

Horvátországban és Szlovéniában az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) vállalta, hogy megszervezi az aláírásgyűjtést, a balti államokban az orosz kisebbségre számítanak. Ferencz Csaba szerint intenzív kampány zajlik az elektronikus médiatérben. Nemcsak magyarul, hiszen összeurópai ügy, hogy a nemzeti régiók felkerüljenek Európa térképére, és olyan mechanizmusokat alakítsanak ki, hogy az ott élők megőrizhessék identitásukat. Az SZNT alelnöke hozzátette, Romániában a legbonyolultabb az aláírásív: nyolc adatot kell megadni, miközben Magyarországon csak hármat, de így is egy perc alatt támogatni lehet a kezdeményezést.

Két hónapunk van a mérkőzés lefújásáig, május 7-ig kell összegyűjteni az aláírásokat

– emlékeztetett az SZNT alelnöke.

Dabis Attila: megvan csaknem félmillió aláírás

Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács külügyi biztosa az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában az MTI szerint közölte, online már csaknem 200 ezren szignálták a kezdeményezést, és további mintegy 300 ezer aláírás gyűlt össze papíralapon. Az online szignókat a nemzetiregiok.eu weboldalon várják. Egyébként szerdán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) is csatlakozott a Székely Nemzeti Tanács által a nemzeti régiók védelméért indított európai polgári kezdeményezéshez, és tagjait is arra buzdítja, hogy írják alá azt.