Egyik tanintézet kibővül, a másik új helyszínre kerülhet Csicsóban

Kovács Attila 2020. március 14., 13:58

Két helyszínen kezdődik meg idén új tanintézetek építése, bővítése Csíkcsicsóban. A Kájoni János Általános Iskola új épületszárnyat kap, ugyanakkor egy óvodát is fel kell építeni jövő őszig a községben.

A Kájoni János Általános Iskola új épületrésszel bővül. Kedvező változások Fotó: Gábos Albin

Rövidesen szerződést írnak alá a csíkcsicsói Kájoni János Általános Iskola új épületszárnya műszaki terveinek elkészítésére és a kivitelezésére a közbeszerzési eljáráson nyertes cégcsoporttal – közölte érdeklődésünkre a község polgármestere. Péter Lukács szerint

az építkezést a finanszírozási szerződés értelmében 2022 őszére kell befejezni, ők viszont azt szeretnék, ha ez már jövőben megtörténne.

{A}

A község korábban Regionális Fejlesztési Uniós Alapokból (FEDR) biztosított támogatásért pályázott sikerrel a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez. A támogatás értéke 8 millió lej, ennek 98 százaléka vissza nem térítendő támogatás, a többit önrészként kell biztosítania a községnek. Az iskola több mint 200 tanulója számára jelenleg két épületben zajlik az oktatás, az európai uniós támogatással tervezett beruházás során egy nyolc osztálytermet, illetve könyvtárt is magába foglaló új épületszárny készülhet, így minden diák ott tanulhat.

A támogatás kiterjed a meglévő iskolaépület felújítására, berendezésére is, új felszerelést, bútorzatot lehet beszerezni, illetve informatikai termet kialakítani.

Az új óvoda látványterve. Forrás: Csíkcsicsó Polgármesteri Hivatala Fotó: Csíkcsicsó Polgármesteri Hivatala

Jövőre be kell fejezni

Egy óvoda építésére is pályázati támogatást nyert korábban a község a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökségtől (AFIR), 1 millió 976 ezer lej értékben. A polgármester szerint

mivel az óvodaépítésre kiírt pályázat idején nem volt rendelkezésre álló közterülete a községnek, ezért a labdarúgópálya egy részét is felajánlották erre a célra.

Időközben viszont vásárolt egy területet a helyi önkormányzat kissé távolabb, a labdarúgópálya közelében. Ez a terület jóval nagyobb, és ott szeretnék felépíteni az óvodát, ugyanakkor egy műgyepes pályát is létrehoznának – ismertette.

Az épület műszaki tervei már elkészültek, a dokumentáció most Gyulafehérváron vár ellenőrzésre és jóváhagyásra a finanszírozó részéről. A községvezető szerint a területcseréhez is várják a beleegyezést. Négy óvodai csoportnak helyet biztosító ingatlant terveztek, amelyben tálaló, egészségügyi szoba, öltöző, mosdó is helyet kap, ugyanakkor

a magyar kormány támogatásával egy műgyepes, 7x14 méteres ovi-foci pályát is szeretnének kialakítani az óvoda számára.

Péter Lukács elmondta, viszonylag szűk a határidő az építkezés befejezésére, mivel jövő ősszel már az új épületben kellene kezdeni az óvodai tevékenységet. Így idén fel kell húzni a falakat, elkészíteni a tetőt, beszerelni a nyílászárókat ahhoz, hogy a tél folyamán a belső munkálatokat folytatni tudják. Mivel napközire is van igény a községben, egy következő lépésben ezt is szeretnék elkészíteni – tudtuk meg.