A társadalmi megbékélést támogatják a módosított oltástörvénnyel

Széchely István 2020. március 06., 09:01

Megvitatta és több módosítás elfogadása után előterjesztette elfogadásra a képviselőház egészségügyi szakbizottsága hétfőn a 2017 óta a parlamentben veszteglő védőoltástörvény-tervezetet. Kikerült az az előírás, hogy a gyerekeket csak akkor vehetik fel az iskolába, ha az addigi összes kötelező védőoltást megkapta.

A szülőknek mintegy 60–70 százaléka egyértelműen úgy gondolja, hogy be kell adatni a védőoltásokat Fotó: 123RF

Hétfői ülésén megvitatta, módosította, majd elfogadta a képviselőház egészségügyi szakbizottsága a védőoltásokra vonatkozó, évekkel korábban kidolgozott törvényt, amely 2017 ősze óta vesztegel a képviselőházban, miután első házként elfogadta azt a szenátus.

A szenátusban elfogadott, jó értelemben vett merev törvényi forma után a képviselőházban sikerült néhány, véleményem szerint jó irányú módosítást eszközölni

– fogalmazott lapunknak a képviselőház egészségügyi szakbizottságában hétfőn lezajlott vitáról és döntésről Vass Levente RMDSZ-es parlamenti képviselő, az egészségügyi szakbizottság titkára. Elmondta, a törvénytervezetről jövő héten szavaz döntéshozó kamaraként a képviselőház, és véleménye szerint el fogják fogadni az előterjesztett törvényjavaslatot.

Nem lesz bűncselekmény

Vass Levente a szakbizottság által elfogadott módosításokról is beszámolt lapunknak. Az eredetileg kidolgozott tervezetből kikerült az az előírás, hogy a gyerekeket csak akkor vehetik fel az iskolába, ha az addigi összes kötelező védőoltást megkapta.

Amennyiben a szülő beleegyezik a védőoltások pótlásába a megyei népegészségügyi igazgatóság által meghatározott, 18 hónapos időszakra kiterjedő oltási naptár szerint, beírathatja gyerekét az iskolába,

így a gyereknek az oktatáshoz való joga nem sérül – számolt be az egyik újdonságról a parlamenti képviselő. Ehhez kapcsolódik a tervezet egy másik passzusának az eltörlése is, amelynek értelmében a védőoltást elutasító vagy az immunizálást elhanyagoló szülő ellen gondatlanság miatt büntetőjogi eljárás indulhatott volna. Ezt is törölték a törvényjavaslatból a szakbizottság hétfői ülésén.

„Én oltáspárti szakpolitikus és orvos vagyok, de úgy látom, hogy ezzel jót cselekedtünk, és

a társadalmi megbékélést támogatjuk”

– fogalmazott a módosításokkal kapcsolatban Vass Levente. Elmondta viszont, hogy a büntetés lehetősége benne maradt a törvénytervezetben. A tervezet értelmében ugyanis pénzbírságot kap az a szülő, aki elutasítja gyereke immunizálását, és az egészségügyi szakhatóság által megtartandó, védőoltásokról szóló tájékoztatókon sem jelenik meg. Utóbbi ugyanis kötelező lesz az oltásellenes szülők számára. Ha ezt elmulasztják, a törvény értelmében 5000-től 10 000 lejig terjedő pénzbírságot kaphatnak, ami – a szakbizottság hétfői döntése értelmében – a gyakorlatban a minimális érték felét, azaz 2500 lejt jelent, amennyiben időben befizetik.

{A}

A törvénytervezet az egészségügyi minisztérium kötelezettségeire is kitér: az előírás értelmében a szaktárca 12 hónapra elegendő készlettel kell rendelkezzen minden kötelező védőoltásból.

Szigorúbb utánkövetés

A statisztikák szerint a szülőknek mintegy 60–70 százaléka egyértelműen úgy gondolja, hogy be kell adatni a védőoltásokat, illetve további 15–20 százalék is a védőoltások mellett van, de – a velük folytatott beszélgetések alapján – aggályaik vannak azzal kapcsolatban, hogy egy esetleges komplikáció esetén az egészségügyi minisztérium és az egészségbiztosító pénztár vállalja-e a felelősséget és a kezeléssel járó költségek fedezését – magyarázta Vass Levente. Éppen az aggodalmaskodó szülők miatt az RMDSZ egy módosító indítványt terjesztett elő a szakbizottságban, amelynek értelmében

az egészségügyi személyzetnek kötelessége lesz jelenteni a védőoltásokkal kapcsolatos komplikációkat

a népegészségügyi igazgatóságnak, és amennyiben ezt elmulasztják, figyelmeztetést, ismétlődő esetben pénzbírságot kapnak – számolt be az általa előterjesztett és a szakbizottság által elfogadott javaslatról Vass Levente, megjegyezve, ezt a szülők megnyugtatása érdekében tartotta fontosnak.

A statisztikára visszatérve elmondta, a szülőknek mintegy 3–4 százaléka a tényleges oltásellenes szülő, akik gyerekeikért aggódó, olvasott felnőttek. Ehhez hozzátartozik az is, hogy sajnálatos módon nagyon sok valótlan információ olvasható a világhálón a védőoltásokról, de az is, hogy az oltásellenes szülők közt vannak olyanok is, akiknek a gyereke sérült a védőoltások következtében ritka esetekben előforduló komplikáció miatt – mondta a szakpolitikus. Ezen szülők miatt a képviselőház egészségügyi szakbizottsága belefoglalta a döntéshozó kamarához elfogadásra előterjesztett törvénytervezetbe azt az előírást is, hogy

orvosi ellenjavallatra a megyei népegészségügyi igazgatóság jóváhagyhassa az érintett szülők számára a védőoltás mellőzését.

Amennyiben a képviselőház elfogadja a jogszabálytervezetet, a szabályozás egy másik újdonsága értelmében a jövőben az egészségügyi minisztérium rendelete helyett kormányrendelet határozza majd meg, hogy melyek a kötelező védőoltások, és ugyanez lesz érvényes pandémiák (világjárványok) esetén a felnőtt lakosság számára előírható védőoltásokra is.