Sürget az idő, közeleg az SZNT aláírásgyűjtésének határideje

Székelyhon 2020. március 03., 09:57

Izsák Balázs szerint a felvidéki magyaroknak a hét végén tartott szlovákiai parlamenti választásokon elszenvedett sikertelensége a jövő új lendületének forrása lehet.

A polgári kezdeményezés a www.nemzetiregiok.eu oldalon elektronikusan is aláírható. Képünk illusztráció Fotó: Facebook/Székely Nemzeti Tanács

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke a felvidéki magyarokhoz intézett hétfői üzenetében arra buzdított, hogy a székelyek és a felvidéki magyarok tegyék közösen sikeressé a nemzeti régiókért elindított európai polgári kezdeményezést, és folytassák együtt a küzdelmet a nemzeti régiók védelmében.

{A}

Az MTI-hez eljuttatott dokumentumban Izsák Balázs megemlítette: a polgári kezdeményezést eddig 5700-an írták alá elektronikus formában a Felvidékről.

Mennyivel jobban állnánk, ha legalább annyi aláírója lenne, mint a szombati választásokon, a magyar közösséget megszólító pártokra adott szavazatok száma

– jelentette ki. Hozzátette: 9500 felvidéki aláírásra van szükség ahhoz, hogy Szlovákia is ott legyen azon hét EU-tagállam között, amelyben az aláírások számra meghaladja a küszöbértéket. A sikerhez azonban százezer felvidéki magyar aláírás kell. 

A szolidaritást hangsúlyozta

„Közeledik március 10-e, a székely szabadság napja. Egy nap, amikor a szolidaritás Sepsiszentgyörgytől Dunaszerdahelyig, Marosvásárhelytől Budapestig és Pozsonyig átfogja a Kárpát-medencét. Ebben az évben e napnak van egy külön üzenete: a trianoni határoktól szétszabdalt Magyarországon egy a nemzet!” – fogalmazott a felvidéki magyarokhoz intézett üzenetében Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke.

Határidő: május 7.

Mint ismert, május hetedikén zárul az aláírásgyűjtés, az SZNT elnöke egy korábbi nyilatkozatában pedig azt tartotta reális célnak, hogy

a Kárpát-medence három nagy magyar közössége, a magyarországi, az erdélyi és a felvidéki gyűjtse össze az egymillió aláírás zömét,

és az EU kis országaiban, Szlovéniában, Horvátországban és a Balti államokban sikerüljön átlépni a lakosság számának arányában megállapított küszöbértékeket.

Hozzátette azonban, hogy nem mondanak le annak a reményéről sem, hogy olyan nagy országokban, amilyen Spanyolország vagy Olaszország is, összegyűlik a küszöbértéket meghaladó aláírásszám.

Az EU akkor tekinti sikeresnek az aláírásgyűjtést, ha legkevesebb egymillió aláírás gyűlt össze, és hét országban sikerült átlépni a megszabott küszöbértéket.

Az Országgyűlés is teljes mellszélességgel kiáll a nemzeti régiók védelméről szóló európai polgári kezdeményezés mellett.

A nemrég elfogadott határozatában kiemeli, meggyőződése, hogy ezen régiók, köztük a közigazgatási hatáskörökkel nem rendelkező földrajzi körzetek lemaradását úgy lehet megelőzni, hogy biztosítani kell számukra a hozzáférés esélyegyenlőségét a strukturális alapokhoz, minden más EU-s alaphoz, forráshoz és programhoz, előmozdítva sajátosságaik fenntartását és regionális identitásuk megőrzését.