Átalakulás előtt a csíkszeredai hulladékgazdálkodás és a közszállítás

Kovács Attila 2020. március 03., 09:04

A változások előtti időszakok áthidalása – így jellemezhető az idei év költségvetési szempontból két olyan közszolgáltatásokat végző cég számára, amelyeknek a csíkszeredai önkormányzat a tulajdonosa. A távhőszolgáltató számára a szolgáltatások biztosítása az elsődleges.

A városi közszállítás árait idén nem tervezik emelni Csíkszeredában. Még várni kell az új buszokra Fotó: Gábos Albin

Az elmúlt héten fogadta el Csíkszereda önkormányzati képviselő-testülete a városi közszállítást működtető Csíki Trans Kft., a távhőszolgáltató Goscom Rt., és a térségi hulladékgazdálkodással, hóeltakarítással és köztisztasággal megbízott Eco-Csík Kft. idei költségvetését.

Az önkormányzati tulajdonú cégek közül kettő jelentős változások előtt áll a következő években.

A működési és bérköltségek biztosítása mellett idén eszközbeszerzésre is költ az Eco-Csík Kft., amelynek 12,5 millió lejes költségvetését – amely 10 százalékkal nagyobb, mint tavaly – teljes egészében az általa nyújtott szolgáltatások díja biztosítja. Ezzel együtt most a változások előtti várakozás időszakát éli a cég, mivel a küszöbön áll a Hargita megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer üzemeltetéséhez szükséges közbeszerzési eljárás kiírása, ahol pályázni készülnek.

Fotó: Gábos Albin

Pál Tamás igazgató szerint a kiírás után, a feltételek ismeretében derül ki, hogy milyen fejlesztésekre lesz majd szükség.

Az már biztos, hogy vásárolnak egy 7,5 tonnánál nagyobb súlyú, hulladékszállításra alkalmas autót, és egy homlokrakodót, amelyet télen a hó eltakarítására, tavasszal pedig az utakon levő sár összegyűjtésére használnak.

Kérdésünkre az igazgató elmondta, a szelektív gyűjtést lehetővé további konténerek beszerzését Csíkszeredában a helyi önkormányzatnak kell biztosítania.

{A}

Szintén változások előtt áll a csíkszeredai közszállítást működtető Csíki Trans Kft. is, mivel két éven belül 23 új, korszerű autóbuszt vásárol a város az európai uniós támogatású beruházások során, amelyek részeként a cég által üzemeltetett buszpályaudvart is újjáépítik, helyet biztosítva az új buszoknak is. Addig viszont a meglévő járműállománnyal kell biztosítani a helyi közszállítás folytonosságát, ezért két használt autóbusz megvásárlása szükséges – ismertette kérdésünkre Veres Sz. János. A cég igazgatója szerint az ehhez szükséges 140 ezer lejt törzstőke-emeléssel biztosítja a város.

Tizenéves buszokkal dolgozunk, de olyan is van, amelyet használtan vásároltak, és 1995-ben gyártották. A Csíki Trans költségvetése 1 millió 761 ezer lej ebben az évben, és 63 ezer lejes nyereséggel számolnak, mivel új szállítási szolgáltatási szerződést írnak alá, és az uniós szabályok szerint a szolgáltatónak 4,5 százalékos profitot kell megvalósítania. Beruházásként még 30 ezer lej értékű garázsfelszerelést szereznek be

– közölte az igazgató. A jegyárak nem változnak, a költségvetés a most alkalmazott viteldíjakkal készült.

A csíkszeredai távhőszolgáltató Goscom Rt. költségvetése 7,5 millió lejes jövedelemmel számol 2020-ra – tudtuk meg Biró Hajnalkától, a cég illetékesétől.

Fotó: Gábos Albin

A bevétel 98 százaléka az előállított hőenergia eladásából származik majd, idén 16 500 gigakalória hőenergiát terveztek eladni, ennek ára nem változik – jelenleg a lakosság áfával 250 lejt, míg a többi fogyasztó áfa nélkül 376,39 lejt fizet 1 gigakalóriáért. Ebből a jövedelemből biztosítják a cég üzemelési költségeit (energia- és anyagköltség, bérek, illetve más kiadások). A kazánházak és a rendszer felújítását az a helyi önkormányzatnak kell biztosítania, majd átadnia a szolgáltatónak üzemeltetés céljából.