Azt kérik, hogy biztosítsanak helyeket a középiskolákban a sajátos nevelési igényű gyerekek számára

Hajnal Csilla 2020. március 07., 20:32

Mindössze egy hónap áll rendelkezésére az oktatási minisztériumnak, hogy a sajátos nevelési igényű gyerekeknek középiskolai helyeket biztosítson, amelyeket az említett tanulók a roma gyerekek számára megadott minta alapján vizsgák nélkül elfoglalhatnak – döntött minap az Országos Diszkriminációellenes Tanács (ODT).

Tanulás közben. A minisztériumi malmok minden bizonnyal ezúttal is lassan őrölnek majd Fotó: Haáz Vince

Sajátos nevelési igényű tanulónak azt a gyereket nevezik, aki különleges bánásmódot igényel, aki egy szakbizottság véleménye alapján mozgásszervi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, autizmus spektrum zavarral vagy egyéb pszichés fejlődési zavarral küzd. Romániában jelenleg ezek a gyerekek a hatályban lévő jogszabályok szerint sajátos módszertan és programok szerint tanulnak az általános iskolában, de a szintek közötti vizsgákon – például amikor a középiskolai helyekre való bejutás a tét –

ugyanúgy kezelik őket, mint az átlagos diákokat, akiknek nincs szükségük sajátos nevelésre, azaz ugyanazokat a feladatokat kell megoldaniuk, mint a standard programok szerint tanulóknak.

{A}

Nem gyenge, csak másban jó

„Úgy gondoljuk, hogy a sajátos oktatási igényekkel rendelkező tanulók állandóan hátrányos megkülönböztetésben részesülnek a román oktatási rendszerben, ezért kérjük, elemezzék a helyzetet, és hozzák meg a szükséges intézkedéseket ahhoz, hogy az oktatási minisztérium szakemberei, illetve a jogalkotók biztosítsanak külön fenntartott helyeket a középiskolákban és az állami egyetemeken a neuropszichiátriai hiányosságokkal (autizmus, Down-szindróma, figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar stb.) vagy különböző fogyatékossággal rendelkező gyerekek számára” – olvasható abban a kérelemben, amelyet Ana Dragu klinikai pszichológus, a besztercei autisták jogaiért kiálló egyesület elnöke nyújtott be az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz nyolc hónappal ezelőtt. Az intézmény február 26-án tette közzé a kéréssel kapcsolatos döntését, amelyben

felszólítja a tanügyminisztériumot, hogy egy hónapon belül oldja meg a helyzetet, azaz biztosítson helyeket a sajátos nevelési igényű gyerekeknek a középiskolákban és az egyetemeken.

A tanulók nem foglalnák el a felvételivel bejutottak helyét, ugyanis ezeket, akárcsak a roma vagy a Moldovai Köztársaságból érkező gyerekeknek fenntartott helyeket, a megadott beiskolázási kereten kívül biztosítaná számukra a minisztérium.

Ha alkalmaznák az Országos Diszkriminációellenes Tanács döntését, a sajátos igényű gyerekek bárhova bejuthatnának képességfelmérő vizsga nélkül Fotó: 123RF

Nem hiszi, hogy idén változna

Illés Ildikó, Maros megye főtanfelügyelő-helyettese lapunk megkeresésére kifejtette, hallott a diszkriminációellenes tanács döntéséről, de a minisztériumtól még semmilyen tájékoztatást nem kaptak erre vonatkozóan. „Jelenleg csak a roma gyerekek számára van sajátos hely fenntartva az iskolákban, másnak nincs. A sajátos nevelési igényű gyerekek letesznek egy kérést az iskolában, ahova készülnek, illetve a tanfelügyelőségen, amelyben bizonyítják, hogy milyen problémával küzdenek, ez az irat lehet az orvostól vagy a Maros Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ szakembereitől (CJRAE) egyaránt.

Attól függően, hogy a gyerek milyen problémával küzd, biztosítani tudunk számára egy segédtanárt a vizsga idejére, vagy ha nem hall, nem lát jól, diszkalkuliás, diszgráfiás vagy diszlexiás, meg tudjuk hosszabbítani a vizsga időtartamát egy órával. Egyelőre ennyi pozitív megkülönböztetés jut nekik.

Úgy vélem, a minisztérium nem is módosíthat semmit ebben az évben a felvételivel kapcsolatban, mert a módszertan már egy évvel a vizsgák időpontja előtt meg van jelenve hivatalosan” – fejtette ki Illés Ildikó. Kérdésünkre továbbá rámutatott, hogy

a roma gyerekek pozitív megkülönböztetését illetően a tanfelügyelőség vezetőtanácsa dönti el, milyen iskolákban tartanak fenn helyeket számukra, attól függően, hogy hányan vannak.

„Ezek mind meg fognak jelenni a tájékoztató füzetekben. Mi jóváhagytuk az iskolák kéréseit, január 10-éig kellett elküldeni Bukarestbe. Onnan még nem érkezett meg a válasz, de ha mi jóváhagyjuk, általában ők is jóváhagyják, és amint az megjelenik, mi is elkészítjük a füzetet, amely május elsejéig kell a gyerekek kezébe kerüljön” – mondta a főtanfelügyelő-helyettes.

Nem rohannák le az iskolákat

A tapasztalat azt mutatja, hogy a sajátos igényű gyerekek inkább a szakiskolák felé irányulnak, ahol a legtöbb esetben nem is követelmény a képességfelmérő vizsga. Amennyiben pedig az oktatási minisztérium alkalmazni fogja az Országos Diszkriminációellenes Tanács döntését, ezek a gyerekek bárhova bejuthatnának képességfelmérő vizsga nélkül. Valódi segítséget elsősorban azoknak a sajátos igényű gyerekeknek nyújtana, akik egy bizonyos területen nagyon jók, például valaki kiemelkedően jó matematikából, de autista lévén nehezebben megy neki a román nyelv, és másképp nem volna lehetősége gimnáziumban tanulni.