50 ezer lejes bírság is kiszabható tarlóégetésért

Antal Erika 2020. február 28., 18:11

Az utóbbi időben tapasztalt számos tarlóégetés okozta tűzeset miatt az Országos Környezetőrség felhívással fordult a lakossághoz és az illetékes hatóságokhoz, a tűz okozta károkra és veszélyekre figyelmeztetve valamennyi érintettet, arra, hogy ne égessék a száraz aljnövényzetet.

Éjszaka riasztották Hétúrra a tűzoltókat tarlóégetés miatt Fotó: Maros megyei tűzoltóság

A  törvény tiltja a tarlóégetést, vidékünkön mégis ez a legnépszerűbb módja a száraz aljnövényzet megsemmisítésének. Bár a tarlótüzek további tűzeseteket okoznak, és az anyagi veszteségek mellett emberi áldozatokat is követelnek,

a lakosság nem hagy fel a parlagon maradt területek felégetésével.

{A}

A környezetőrség mindenkit arra figyelmeztet, hogy ne gyújtsák meg a tarlót, ne égessék a száraz ágakat, vagy a háztartási szemetet, gyúlékony hulladékot se a köz-, se a magánterületen, mezőn, kertekben, udvarokon, a lakóházak, gazdasági épületek közelében, és tartsák be a nyílt tűz használatára vonatkozó szabályokat. Külön figyelmeztet a napjainkban tapasztalt nagy széljárásra is, amely miatt tovább fokozódik a tűzveszély. Ugyanakkor arra is rámutat a környezetőrség a felhívásában, hogy a tűzgyújtásra kijelölt helyeken is figyelemmel kell lenni a környezetre.

A tevékenység végeztével, ha már eloltották a tüzet, bizonyosodjanak meg mielőtt elhagynák a helyszínt, hogy nem maradt parázs

– szól a figyelmeztetés.

Marosgezsén a tűz tovaderjedését meg kellett akadályozni, veszélyeztette a közeli gazdaságokat Fotó: Maros megyei tűzoltóság

A környezetvédelmi törvények szigorúan tiltják a száraz növények, fű, bokor égetését, ennek megszegése súlyos bírságot von maga után.

Magánszemélyeket 3 és 6 ezer lej közötti bírsággal illethet az őrség, míg a jogi személyeket 25 és 50 ezer lej közötti összeggel büntetheti.

A száraz aljnövényzetet csakis jól megindokolt esetben lehet elégetni – figyelmeztet a hatóság, – a megfelelő engedélyek beszerzését követően. A jóváhagyás igénylésekor pontosan meg kell jelölni a helyszínt és az időpontot, értesíteni kell a tűzoltóságot is, hogy szükség esetén azonnal közbeléphessenek.

A Maros megyei tűzoltóság beavatkozására mindig szükség van, amikor a tarlóégetés, a hulladék tűzzel történő megsemmisítése súlyos következményekkel jár, kigyullad a gazdasági épület, a lakóház, háziállatok vesznek oda, vagy akár emberéletet is követel a meggondolatlan cselekedet. De ha nem is történik súlyos kár a gazdaságban, akkor is megsemmisül az ott található növény- és állatvilág, illetve veszélybe kerülhetnek a villany- és gázvezetékek is.

Az utóbbi napokban Szovátáról, Nyárádszeredából, Jeddről, Héjjasfalváról, Csergedről, Szászrégenből, Hétúrról, Dedrádszéplakról, Marosgezséről érkeztek tarlóégetés okozta tűzesetekről hírek. A Maros megyei tűzoltóságot számtalan esetben riasztották éjszaka is, amikor a tűz terjedése veszélyessé vált.