Kibővülhet a csíkszeredai Waldorf-oktatás

Kovács Attila 2020. február 28., 17:00

Újabb helyszínen tanulhatnak ősztől azok a diákok, akiknek szülei a Waldorf-oktatási formát választják – döntött februári ülésén pénteken a csíkszeredai önkormányzati képviselő-testület.

A volt községháza épülete Csíksomlyón. Oktatási célokat is szolgál majd Fotó: Gábos Albin

A Szék útján található volt csíksomlyói községháza épülete, amely a város köztulajdonát képezi, jelenleg kultúrház rendeltetésű ingatlanként szerepel a nyilvántartásban. Ezt kellett most megváltoztatnia a testületnek annak érdekében, hogy a szülők kéréseinek megfelelően újabb két Waldorf-osztály számára tudjanak helyet biztosítani – ismertette Füleki Zoltán alpolgármester.

A Xántus János Általános Iskolához tartozó Waldorf-osztályok jelenleg a csobotfalvi iskolában működnek, de az ott rendelkezésre álló felület nem elég, ezért most az egykori községházát részlegesen tanintézetté minősítette át az önkormányzat. Ráduly Róbert Kálmán polgármester szerint az épület egy részét továbbra is a csíksomlyói közösség számára tartják fenn, ott van a közbirtokosság irodája is.

{A}

Mivel ötszöri kiírás után sem volt jelentkező a Lejtő utca felújítására, a munkálatok becsült értékének növeléséről is szavaztak a képviselők, így 439 ezer lejről áfával együtt 786 ezer lejre változott az összeg. Az utca felújításának, és a tervezett sorompó, illetve behajtásgátló oszlop felszerelésének kulcsszerepe van abban, hogy korlátozni lehessen a sétálóutcában az autók közlekedését.

Emelkedett a bölcsődei ellátás díja is,

a személyenként havi 700 lejnél nagyobb jövedelemmel rendelkező szülőknek egy gyermek után napi 5, kettő, vagy több gyermek után napi 3 lejt kell fizetniük, a kisebb jövedelműek számára ez napi 3, illetve 1 lejt jelent. Az ülésen jóváhagyták 23 hőszigetelésre pályázó tömbház számára a legutóbbi minimálbér-emelés nyomán kiigazított dokumentációkat is, ezeket a pályázatokat az európai uniós támogatású tömbház-hőszigetelési program újabb kiírásának első napján, március 16-án szeretnék benyújtani – közölte a polgármester.

Ráduly Róbert Kálmán az előválasztások előtti utolsó tanácsülésen köszönetet mondott a képviselőknek azért, hogy a testület munkáját az elmúlt három és fél évben az összhang jellemezte, ebben a tekintetben rossz példaként hozva fel Székelyudvarhelyt.