Régi motorosok hiányoznak a tanácsosjelöltek közül Marosvásárhelyen

Simon Virág 2020. február 28., 21:14

Március közepéig derül ki, hogy kik lesznek befutó helyen a marosvásárhelyi és Maros megyei tanácsosi listán. A jelentkezéseket csütörtökig fogadták, pénteken megtudtuk, hogy kik és hol szeretnék képviselni a magyar közösséget az RMDSZ színeiben.

Marosvásárhelyen a jelöltek rangsorolását a városi körzetekkel folytatott konzultációt követően a Területi Állandó Tanács végzi, míg a megyei tanácsosok esetében a Területi Képviselő Tanácsa. Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

A marosvásárhelyi önkormányzati helyekre 24-en jelentkeztek, és meglepetés vagy sem, de két, több mandátumot végigvivő, nagy szakmai tapasztalattal rendelkező önkormányzati képviselő, nem adta be jelentkezési kérését.

Hiányozni fog az elkövetkező marosvásárhelyi tanácsosi jegyzékről Bakos Levente és Peti András neve.

A jelenlegi marosvásárhelyi önkormányzati tanácsosok közül újrázni szeretne: Bíró Csaba, Boros Gyula, Csiki Zsolt, Kovács Lajos, Magyary Előd, Mózes Levente és Vajda György. Indul még Józsa Tibor (Marosvásárhely alpolgármestere is volt) és Hints Miklós Zoltán is, akik már voltak tanácsosok, jelenleg viszont nem tagjai az képviselő-testületnek. 

{A}

Három hölgy is van a jelentkezők között: Kozma Mónika, Kakassy Blanka és Frunda Csenge.

Vannak ismertebb nevek is azok között, akik szeretnének marosvásárhelyi tanácsosok lenni, mint például Tamási Zsolt, Portik Vilmos, Kali István, Borsos Csaba (a Rádió Gaga műsorvezetője). Rajta van a marosvásárhelyi önkormányzati képviselői listán még, ábécésorrendben Bereczki Sándor (régész, a Gecse utcai református gyülekezet főgondnoka), Iszlai Tamás, ifj. Jakab István, Kelemen Márton (jelenleg a Milvus szakértője, de volt már a megyei tanács alelnöke is), Szabó Árpád (jelenleg Maros megyei tanácsos), W. Szabó Péter (informatikus), Szakács Mátyás Endre és Venczi Vidor János (vállalkozó).

Marosvásárhelyen az önkormányzati listán a törvény szerint 29-en lehetnek rajta, a megszabott határidőig csupán 24-en jelentkeztek. Jelenleg a marosvásárhelyi önkormányzatban tíz RMDSZ-es tanácsos van.

A megyei tanácsban az RMDSZ-nek jelenleg 15 képviselője van, a következő mandátumra 18-an jelentkeztek. Folytatni szeretnék a munkát, újabb mandátumért jelentkeztek: Asztalos Gábor, Bartha Mihály, Kedei Pál Előd, Kolcsár Károly, Kovács Mihály Levente, Kupás János, Péter Ferenc, Pokorny László, Szabó Albert, Szabó Árpád, Szigyártó Zsombor és Tatár Béla. Új nevek is felkerülhetnek a megyei tanácsosi lista befutó helyeire, hiszen jelentkezett két hölgy is: Kozma Mónika és Szász Izolda, valamint új személyek is: Birtalan István Balázs, Ilyés Lóránd, Kocsis Csaba és Szakács-Mátyás Endre.