A magas gázár miatt ideiglenesen leáll a termelés a vegyipari kombinát nagy részében

Simon Virág 2020. február 28., 13:57

A magas gázár miatt nincsenek meg a megfelelő körülmények, hogy termelni tudjon a marosvásárhelyi Azomureș vegyipari kombinát, így előrehozták az éves revíziót, és március elsejétől állítják le a termelőegységek egy részét.

A vezérlőben mindig kell legyen valaki, itt nem lesz leállás Fotó: Haáz Vince

Noha általában nyáron szokott leállni a termelés a vegyipari kombinátban, meglepetésszerűen idén március elsejétől fog ez megtörténni. A kombinát vezetősége közleményben tudatta, kényszerhelyzet miatt választották ez az időpontot arra, hogy beruházásokat eszközöljenek és a szakértők bevonásával ellenőriztessék a berendezéseket.

Harri Kiiski, az Azomureș vegyipari kombinát igazgatója extrémnek nevezte ezt az intézkedést, hiszen

eddig soha nem történt meg, hogy a fő alapanyag, a földgáz ára befolyásolja a részleges leállást.

Kiemelte, kíváncsian figyelik a gázár változását, a többi hasonló helyzetben lévő nagy céggel együtt.

Mint korábban beszámoltunk róla, a 2018. évben kiadott 114-es sürgősségi kormányrendelet tiltja az iparban használt földgáz árának liberalizálását, így a gáz ára magas marad. A liberális kormánynak volt már arra irányuló próbálkozása, hogy vonja vissza ezt a rendeletet, de a szenátus elutasította azt.

Az átlagosnál nagyobb zajra lehet számítani vasárnap és hétfőn, amikor leáll a termelés egy része Fotó: Haáz Vince

A vezérigazgató elnézést kért azoktól a mezőgazdasági cégektől, amelyeknek a termelés leállítása miatt esetleg nem tudnak majd elegendő műtrágyát biztosítani.

Eddig rendszerint a tavaszi mezőgazdasági munkák után, általában nyár elején állították le a termelést, amikor már nem volt szükség a műtrágyára.

Ezúttal a kombinát több termelőrészlege március elején fog leállni, és előreláthatóan áprilisban indítják majd újra. Az egy hónapos részleges leállás alatt átnézik a berendezéseket, de befektetéseket is eszközölnek, többek között csökkenteni szeretnék a működéssel járó zajt. 

{A}

A vegyipari kombinát sajtóirodája emlékezteti a környéken élőket, hogy a műszaki adottságok miatt a berendezések le- és újraindítása az átlagosnál több zajjal jár, így március elsején, vasárnap lehetséges, hogy az átlagosnál nagyobb lesz a zaj az Azomureș környékén.