Ismertette városfejlesztési elképzeléseit Korodi Attila és csapata

Iszlai Katalin 2020. február 27., 21:59

Lakhatás, közbiztonság, közösségépítés, idősek, fiatalok, nagycsaládosok felkarolása, oktatás, közlekedés, egészségügy, turizmus, vállalkozás – ezek a témakörök mentén ismertette elképzeléseit Korodi Attila polgármesterjelölt és csapata csütörtök este Csíkszeredában.

Fotó: Gábos Albin

Bemutatta városfejlesztési programját csütörtök este Korodi Attila és csapata Csíkszeredában. A Hargita Vendégváróban tartott eseményen elsőként a polgármesterjelölt köszöntötte a jelenlévőket. Korodi már bemutatkozója elején leszögezte:

szeretné, ha ő lenne az RMDSZ polgármesterjelöltje az önkormányzati választásokon, és vezethetné csapatával Csíkszeredát a következő négy, vagy akár nyolc évben.

„Nem volt ez egy hirtelen döntés, jó ideje érett már bennem. Arra, hogy miért, több válaszom is van. Magánemberként mindenki tudja, milyen az, amikor megérett az ember egy szakmai váltásra. Csíkszeredai lakosként pedig szeretnék egy olyan városban élni, ahol felszerelt iskolákban, egyetemeken lehet tanulni, idősként biztonságban érezhetjük magunkat, fiatalként bátran nekivághatunk az életnek, ahol a gazdaság motorjai pörögnek (...), illetve ahol a legfontosabb az, hogy senki nincs egyedül, tehát közösség vagyunk” – sorolta Korodi.

Hozzátette: az elmúlt hetekben a különböző találkozókon elhangzott beszélgetései során bebizonyosodott számára, hogy Csíkszeredának változásra van szüksége.

Nem gondolom azt, hogy az eddigi városvezetés nem tett meg mindent vagy nem tett semmit, azt gondolom viszont, hogy új megoldásokat, perspektívákat kell adni Csíkszeredának a régi problémáira, és az új kihívásokra közösen kell megoldásokat találnunk

– hangsúlyozta.

Fotó: Gábos Albin

A polgármesterjelölt elmondása szerint bárhol dolgozott eddig, legyen az magán- vagy közszféra, mindig igyekezett maradéktalanul helytállni, mivel szeret dolgozni, közösségi ügyekkel foglalkozni, tervezni. Felelevenítette a környezetvédelmi miniszterként és képviselőként elért megvalósításait,

a közelmúltból kiemelve a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak kivívott állami támogatást.

Beszéde végén Korodi arra is kitért, hogy a szövetség az előválasztás megszervezése által arról döntött, hogy nem saját maga, hanem a csíki emberek dönthetik el, ki vezesse a várost. „Tudjuk, hogy Csíkszereda történelmében még nem fordult elő, hogy RMDSZ-es polgármesterjelöltet legyőzze valamely más párt vagy független jelölt, tehát március 7-én tulajdonképpen lehetőségünk lesz eldönteni, hogy ki vezesse a városunkat a következő időszakban” – zárta.

{A}

Korodi bemutatkozóját követően az önkormányzati képviselőjelöltek kettesével, témakörökre bontva mutatták be a csapat terveit, elképzeléseit. Elsőként András Hunor Jenő vállalkozó és Ábrahám Előd sportszakember a lakhatás és a közbiztonság témakörét járta körül, majd Kálmán Dénes ügyvéd és Bors Béla jogász a közösségépítésről, illetve az idősek, a fiatalok és a nagycsaládosok felkarolásáról beszélt, kiemelve egy öregotthon létesítésének a fontosságát. A továbbiakban Bodor Zsolt egyetemi tanár, vegyész és Bardócz László vállalkozó az oktatást, illetve a közlekedést és a parkolást érintő terveikről ejtett szót. Előbbi témakör esetében egyebek mellett az önkormányzat által támogatott felzárkóztató programok szervezését emelték ki az érettségi eredmények javítása érdekében.

A közlekedés, parkolás témájában pedig többek között a fizetéses parkolási rendszer visszaállításának, és az új parkolók építésének fontosságát hangsúlyozták.

Fotó: Gábos Albin

Elképzeléseik között szerepel például egy városszéli parkoló létesítése, ahonnan az emberek tömegközlekedéssel juthatnának be a Csíkszeredába tartók a városközpontba. Emellett

egy másik parkolót is létrehoznának a Kossuth Lajos utca közelében, ennek pontos helyszínéről azonban nem esett szó.

Ezt követően Ambrus Lilla háziorvos és Sógor Enikő pszichológus az egészségügy terén tervezett elképzeléseiket járták körbe, végül pedig Varga Csaba vállalkozó és Szikszai Tamás ügyvéd a turizmusról és egy vállalkozóbarát Csíkszereda kialakításáról beszéltek.