Döntöttek: nem mehetnek külföldi kiszállásra a marosvásárhelyi önkormányzati képviselők

Simon Virág 2020. február 27., 18:53

Három személy kapott meghívást, hogy képviselje Marosvásárhelyt Párizsban, a dél-koreai békekonferencián. A Szabad Emberek Pártja felhívta a marosvásárhelyi közösség figyelmét, hogy a városháza egy olyan találkozóra akar küldeni képviselőket, ahol koronavírussal fertőzött személyek lehetnek.

Bár Dorin Florea aláírta az együttműködési szerződést a koreai szektavezérrel, a tanácsosok nem támogatják a kapcsolatépítést. Archív Fotó: Facebook/Dorin Florea

A polgármesteri hivatal, a sokat vitatott Man Hee Lee koreai szektavezér által, Párizsban szervezett békekonferenciára kapott meghívót. Mint ismert a városháza együttműködési szerződést írt alá Man Hee Lee egyesületével, és a magyar önkormányzati képviselők is kiutaztak Dél-Koreába, békekonferenciákra. Többek között Makkai Gergely, volt alpolgármester, aki részben ezért is lett nemkívánatos személy az önkormányzatban, ami aztán a leváltását is eredményezte az alpolgármesteri tisztségből.

A városháza protokollirodája által beterjesztett határozattervezet szerint most  három személyt hívtak meg  Párizsba, 5 napos kiszállásra, amelynek költségei, valamint az egészségbiztosítás 2225 eurót és 200 lejt tesznek ki.

Fotó: Gálna Zoltán

A POL szerint több nemzetközi sajtótermék beszámolt arról, hogy tömegesen fertőződtek meg koronavírussal a konferenciát szervező Man Hee Lee szektájához tartozó személyek, és a dél-koreai egészségügyi hatóságok kikérték a szektatagok nevét és címét, hogy mindenkinek az egészségügyi állapotát ellenőrizni tudják.

{A}

Radu Bălaș POL-tanácsos szerint több szektatag ellen vizsgálatot indítottak, hiszen letagadták, hogy fertőződtek. Ilyen körülmények között a POL szerint a marosvásárhelyi városházának semmiképp nem kellene képviselőket küldenie egy olyan konferenciára, amelyet Man Hee Lee szektája szervez.

Fotó: Gálna Zoltán

A csütörtöki tanácsülésen ennél a tervezetnél végül hárman szavaztak igennel: Makkai Gergely, Miculi Vasile és Moldovan Călin, a többi tanácsos elutasította a tervezetet, így senki nem fog Párizsba, a dél-koreai békekonferenciára utazni.

Hasonlóképp elutasították a tanácsosok a városháza azon határozattervezetét, hogy egy öttagú küldöttség utazzon Németországba, Stuttgartba egy oktatási konferenciára.