Fokozódik a nyugtalanság a koronavírussal kapcsolatban Hargita megyében

Széchely István 2020. február 27., 22:00

A koronavírus romániai megjelenése nem hozott olyan szigorításokat a járványügyi óvintézkedések terén, amelyek érintenék Hargita megyét. Csütörtökre 49-re emelkedett a megyében a lakhelyi elkülönítés alatt állók száma. Egyre inkább tapasztalható az aggodalom a lakosság körében.

Közel ötvenre emelkedett a lakhelyi elkülönítés alatt állók száma Hargita megyében. Fokozódó nyugtalanság. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Nem szigorodtak az óvintézkedések, továbbra is az érvényes, hogy akik a koronavírus által érintett térségekből térnek haza, 14 napra lakhelyi elkülönítésre kerülnek, azok pedig, akik megfordultak karantén alá vont településeken – például a 12 észak-olaszországi helység valamelyikén –, hazaérkezésükkor karanténközpontban kerülnek járványtani megfigyelés alá – tájékoztatott Tar Gyöngyi. A Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetőjétől annak kapcsán kértünk tájékoztatást, hogy szerdán este bejelentették az első igazolt romániai koronavírusos megbetegedést: egy Gorj megyei 20 éves férfi kapta el a koronavírust egy 71 éves olasz állampolgártól, aki rokonlátogatóba és üzleti ügyeit intézni érkezett Romániába, és csak hazautazása után derült ki, hogy beteg.

{A}

Nőtt az elkülönítettek száma

A szerdán feljegyzett 37-ről csütörtökre 49-re nőtt a lakhelyi elkülönítés alatt állók száma Hargita megyében. Ők nem jártak a koronavírus miatt karantén alá vont külföldi településeken, csak olyan, többnyire olaszországi térségekben, ahol már előfordultak megbetegedések. Karanténban nincs senki a megyében, és nem is lehet, hiszen aki vesztegzár alá helyezett területről tér haza, az már a határátlépéskor karanténközpontba kerül – mondta Tar Gyöngyi.

Az egészségügyi minisztérium és az országos járványtani hatóság már napokkal korábban közzétett egy járványmegelőzési tudnivalókról szóló tájékoztatót, és a szakemberek azóta is többször felhívták a figyelmet arra, hogy aki a koronavírus által érintett térségekből való hazatérését követő 14 napban a megbetegedés főbb tüneteinek – láz, köhögés, légzési problémák – egyikét észleli magán, ne háziorvosához vagy a kórházi sürgősségi osztályra menjen, hanem a 112-es sürgősségi segélyhívószámon tegyen bejelentést. Ezzel kapcsolatban azonban Tar Gyöngyi azt javasolja, hogy az érintettek először háziorvosukat hívják fel telefonon, és tőle majd megkapják a megfelelő eligazítást. A 112-es vonal vészhelyzetre van és leterhelt már az is, továbbra is történnek szívrohamok, agyvérzések, tűzesetek, ezért ajánlja a sürgősségi segélyhívószám tehermentesítést, továbbá azért is, mert tapasztalatból tudja, hogy egy koronavírus miatt aggodalmaskodó telefonálóval fél óráig vagy akár még annál is tovább tart az elbeszélgetés, illetve az adataik lejegyzése – mondta Tar Gyöngyi. 

A Hargita Megyei Mentőszolgálatnál is tapasztalták, hogy nem mindenki van tisztában azzal, hogy hová kell forduljon a járványmegelőzési teendőkkel kapcsolatban. Péter Szilárd, a mentőszolgálat igazgatója megkeresésünkre elmondta,

a héten több olyan telefonálótól is kaptak hívást, akiknek nem volt semmilyen egészségügyi panaszuk, csak azért telefonáltak, mert jártak a koronavírus által érintett olaszországi térségekben.

Fontos lenne, hogy a sürgősségi segélyhívószámot, illetve a mentőszolgálatot csak azok hívják, akik megfordultak az említett területeken és észlelik magukon a betegség tüneteit – „köhögnek, folyik az orruk, lázasak” –, ha nincsenek egészségügyi panaszaik, akkor háziorvosukkal konzultáljanak – hangsúlyozta a megyei mentőszolgálat igazgatója.

A megyei egészségügyi igazgatóságnál folyamatosan csengnek a telefonok és az átgondolatlan hívások miatt folyton figyelniük kell arra, hogy ne blokkoljanak esetlegesen fontos telefonos bejelentéseket.

Vannak olyan aggodalmaskodók, akik arról szeretnék értesíteni az igazgatóságot, hogy szomszédjuk, ismerősük nemrég tért haza Olaszországból, de szerintük ezt elhallgatta a határátlépéskor

– említett egy példát Tar Gyöngyi, felhíva a figyelmet arra, hogy az egészségügy nem nyomozó hatóság, ilyen jogköre csak a rendőrségnek van.

Aki a koronavírussal kapcsolatos tudnivalókról és az aktuális járványügyi helyzetről szeretne hitelesen tájékozódni, látogasson el a megyei egészségügyi igazgatóság honlapjára, esetleg az egészségügyi minisztériuméra vagy az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ internetes oldalára. Ha nem talál választ kérdéseire, akkor felteheti azokat a megyei egészségügyi igazgatóság illetékeseinek e-mailben, az epidemio@aspharghita.ro címen.

A telefonhívást csak indokolt sürgősségi helyzetben ajánlja

– tájékoztatott az igazgatóság vezetője. Az egészségügyi minisztérium egyébként csütörtökön egy ingyen hívható zöldszámot is létrehozott a koronavírussal kapcsolatos kérdések megválaszolására: a 0800 800 358-as telefonszám naponta 8 és 23 óra között hívható. Ezen ugyan román nyelven lehet csak érdeklődni, de aki elboldogul román nyelven is, az érdeklődhet az említett számon is.

Kezdetnek elegendő a védőruhakészlet

A napokban országszerte felmerült, hogy akadozik az ellátás az egészségügyi védőfelszerelések – maszkok, védőruhák – esetében, ugyanis ezek jó részét Kínában gyártják, ám az ottani tömeges koronavírusos megbetegedések miatt a készleteket visszatartották. A Hargita megyei helyzettel kapcsolatban Tar Gyöngyi elmondta, a járványügyekben érintett hatóságoknak – az egészségügyi igazgatóságnak, a mentőszolgálatnak, a sürgősségi esetek felügyelőségének – van készleten néhány teljes testet fedő védőruházatuk, ami kezdetnek elég, de remélik, kapnak még a közeljövőben, ugyanis központi szinten már folyamatban van egy új közbeszerzés.