Legyen tudatos vásárló a gyerek is

Hajnal Csilla 2020. február 27., 16:53

Az oktatási minisztérium a megyei tanfelügyelőségen keresztül a megyei fogyasztóvédelmi hivatalok támogatását kérte idén is abban, hogy a gyerekek, fiatalok is tájékozottabb és tudatosabb vásárlókká váljanak.

Fontos, hogy már kisgyerekkorban megtanulják az emberek, hogy mit jelent a tudatos fogyasztás. Képünk illusztráció Fotó: Kristó Róbert

A Maros Megyei Tanfelügyelőséggel közösen szervezik meg idén is a Válassz, ez a te jogod! jelmondatú megyei versenyt, mind magyar, mint román nyelven. A középiskolás tanulók számára esszéíró és teszt típusút, az 1-8 osztályos diákoknak rajzversenyt hirdetnek, amelyre egy játék címkéjét szerkeszthetik meg. A tanfelügyelőség március 10-éig várja a pályázatokat, és március 14-én tartják a Friedrich Schiller Általános Iskolában a középiskolások versenyének megyei szakaszát. A diákok összemérik tudásukat a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos jogszabályok terén, de ennél fontosabb, hogy előtte tájékozódnak a témában, és tisztábban látják vásárlói jogaikat.

A gyerekek azok, akik a legérzékenyebbek a reklámipar hatásaira, bár pont ők a legkevésbé felkészültek ezek negatív befolyásának kivédésére. A versenykeret pedig jó módszer ennek megtanulására.

Védelem a szenvedélyes vásárlás-központúságban

„A verseny legfőbb hozadéka a társadalmi nevelés, így már gyerekkorban kapcsolatba kerülnek olyan fogalmakkal, mint a tudatos vásárlás, és

megtanulják azt, hogy mitől védjék meg magukat ebben a szenvedélyesen vásárlás-központú világban, amelyet a reklámok, illetve a nagy kereskedelmi vállalatok marketingje közvetít feléjük

– magyarázta lapunknak a Maros Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal vezetője, Liviu Todoran. Az igazgató rámutatott, az oktatásba és a gyerekek nevelésébe fektetett energia legfőbb hozadéka az, hogy ezáltal felkészülnek a törvénytelenül működő kereskedők és a piaci szabályoknak nem megfelelő termékek forgalmazása elleni harcra.

Pozitív az oktatási trend a témában

Egyetemi szinten is különleges a fogyasztóvédelem világnapja, amely március 15-re esik. Előadásokat tartanak a témában, illetve

olyan statisztikai jelentésekkel ismerkedhetnek meg a kereskedelmi szakon tanuló egyetemisták Marosvásárhelyen, amelyek felhívják a figyelmet az elmúlt években elkövetett kereskedelmi törvénytelenségekre és szabálysértésekre.

Országos szintű olimpiászt is szervez az oktatásügyi minisztérium a fogyasztóvédelem és a tudatos vásárlás témakörökben, Maros megye pedig minden alkalommal hoz haza díjakat – mondja Liviu Todoran. „A szakiskolákban – kereskedelmi, mezőgazdasági vagy autószerelői szakokon – nagyobb hangsúlyt fektetnek a tudatos vásárlással kapcsolatos témára, mint az elméleti iskolákban, de Maros megyében általánosságban létezik egy megfelelő, pozitív oktatási trend a tudatos vásárlás fontosságával kapcsolatban” – tette hozzá a hivatal vezetője.

„Tizedik alkalommal kapcsolódik be a Maros megyei fogyasztóvédelem ebbe a versenybe, és mindig szívesen vállaljuk a segítségnyújtást a témában, hiszen mára már igazi szívügyem lett, bárhová megyünk, ahová hívnak. A témák feldolgozását a pedagógusokra bízzuk, hiszen ők ismerik a módszertant, azaz a téma megközelítését a korosztályoknak megfelelő pedagógiai ismeretekkel, mi pedig a technikai részével járulunk hozzá a tudatos vásárlás tanításához, ugyanis a legjobb befektetés az oktatásba való beruházás” – magyarázta Liviu Todoran.