A Waldorf-közösség kéri: ne politizálják el az ügyüket

Kovács Eszter 2020. február 28., 11:14

Nem kér a politikából a székelyudvarhelyi Waldorf-közösség. Bár értékelnék, ha a politikum segítené őket céljaik elérésében, nem engedik, hogy a Waldorf-ügyet kampánycélokra használják fel. 

A helyi Waldorf-közösség kereken egy éve, tavaly februárban a felsőboldogfalvi polgármesteri hivatal előtt tüntetett az iskoláért Fotó: Barabás Ákos

Az RMDSZ-frakció javaslatára, módosításként került napirendre a székelyudvarhelyi Waldorf-iskola létrehozásához szükséges megvalósíthatósági tanulmány költsége, 75 ezer lej. Az önkormányzati ülést megelőzően a székelyudvarhelyi Waldorf-közösség örömét fejezte ki, amiért az önkormányzati képviselők önszántukból felkarolták ügyüket, de végül a módosítás nem ment át.

„Bár a tanácsülésen elhangzottak alapján minden párt a javunkat akarja, mindenki támogat minket és mindenki rengeteget egyeztetett velünk az utóbbi időben, ha őszintén magukba néznek, érezni fogják, hogy ez túlzás. Egyik párt sem egyeztetett eddig eleget velünk, legfeljebb egy-egy párttag vagy vezető érdeklődött irántunk vagy támogatott minket, személyes kapcsolatai vagy saját nyitottsága következtében” – közölték a közösség tagjai. Hozzátették, szívesen látnák, ha a Waldorf-oktatás támogatása minden párt választási ígéretei között előkelő helyen szerepelne.

„Ekkor szeretnénk, ha partnereiknek neveznének, nem akkor, amikor az iskolánk ellen szavaznak politikai játszmáik miatt.

Kérjük, a város érdekeit és köztük a Waldorf-oktatás ügyét ne vessék alá kicsinyes politikai csatározásaiknak!

Kérjük, úgy versengjenek egymással, hogy ebből a város és az oktatás ügye győztesként kerüljön ki, ne áldozatként” – fogalmaznak. 

Mint ismert, szülői kezdeményezésre előbb a Waldorf-óvoda jött létre Székelyudvarhelyen, ám mivel idővel igény mutatkozott rá, az iskola létrehozásához szükséges engedélyezési folyamatba is belefogott a szülői közösség. Hosszas és költséges folyamat volt (az anyagiakban magánemberek és vállalkozások segítették a kezdeményezőket), végül tavaly ősszel Lengyelfalván kezdte meg a tanévet az első waldorfos osztály.

{A}

Az intézményt azért költöztették vidékre, mert a kezdeményezésre a felsőboldogfalvi általános iskola vezetősége bizonyult elég nyitottnak, illetve így újból rendeltetésszerűen került használatba a lengyelfalvi iskolaépület. A Waldorf-óvoda és iskola tehát működik, folyamatos a túljelentkezés az induló csoportokra.

A székelyudvarhelyi Waldorf-közösség mintegy 200 tagot számlál.

„Sokan vagyunk, valószínűleg sokféle politikai nézettel. Csapatunk nyitott az érdeklődő szülők előtt, pártszínezettől, vallástól, nemzetiségtől, mindentől függetlenül. De csapatként politikailag függetlenek vagyunk” – hangsúlyozza a közösség. Hozzáteszik, egyedüli érintkezési pontjuk a politikai élettel az, hogy a politikum feladata megteremteni a jogi hátteret és a gazdasági feltételeket az iskola működtetéséhez.

Zárásként pedig kiemelik,

készülnek a székelyudvarhelyi Waldorf-iskola tervei.

„Ezt az iskolát megépítjük. Akár Udvarhelyen, akár valamelyik közeli faluban. Akár az Önök segítségével, akár Önökkel harcolva. Természetesen szívesebben tennénk baráti viszonyban és a támogatásukat élvezve” – szögezik le. A Waldorf-oktatás iránt nagy az igény, a közösség is évről évre néhány tucatnyi családdal bővül, sőt – mint megtudtuk – olyan fiatal családok is vannak, amelyek éppen ezért költöztek haza Székelyudvarhelyre.

„Ha azt hiszik, hogy egy ilyen erős, alulról jövő kezdeményezést figyelmen kívül tudnak hagyni hosszú távon, tévednek. A Waldorf-iskola létjogosultságát nem fogják tudni megkérdőjelezni és kérdését sokáig halogatni. Kérjük, legyenek partnerek abban, hogy amikor eljön az ideje, akkor ezt a kérdést egyenesen és hatékonyan oldjuk meg, ne olyan stílusban, ahogy a tanácsülések zajlanak több évtizede” – szögezik le ismételten, ugyanakkor kifejtik: mindenki partnerségét és támogatását örömmel veszik.