Többe kerülne mindenkinek, de ismét pályáznának hőszigetelésre

Hegyi Zsuzsánna 2020. február 27., 16:06

A drágulást figyelembe véve, nagyobb árakkal számolva újra benyújtaná a gyergyószentmiklósi önkormányzat a tömbházak hőszigetelésére vonatkozó támogatási kérelmeket a Központi Fejlesztési Régióhoz. Ebbe viszont a lakóknak is bele kell egyezniük, hiszen mindez az ő pénztárcájukat is érinti.

Ha meglesz a támogatás, és sikerül kivitelezőt találni, jövőre elkezdhetnék a tömbházak felújítását Gyergyószentmiklóson. Képünk illusztráció Fotó: Gábos Albin

Több mint ezernégyszáz családot érintő lakónegyedi tömbházfelújításra, energetikai feljavításra nyert finanszírozást Gyergyószentmiklós önkormányzata egy éve, de megvalósítás nem történt. Az erre vonatkozó szerződéseket 2019 tavaszán írták alá, amikor még úgy tűnt, hogy a kivitelező kiválasztása után elkezdődhet a tömbházak feljavítása. Ez viszont nem történt meg, mert a pályázati dokumentáció összeállításakor kiszámolt árak alapján nem találtak kivitelezőt, ugyanis időközben az építőiparban megemelkedtek a bérek és az alapanyagárak. Most viszont mégis úgy tűnik, megoldást találnak a problémára.

A szerdai lakossági fórumon két lehetséges utat vázolt Nagy Zoltán polgármester.

  • Az egyik az volt, hogy az önkormányzat átadja a kész terveket a lakószövetségeknek, és a lakók teljes mértékben önköltségen, társfinanszírozás, vagyis támogatás nélkül végeztetik el a javítási munkálatokat.
  • A másik megoldás az lenne, hogy aktualizált árakkal, többletköltséget felvállalva újra benyújtják a támogatási kéréseket, mivel a Központi Fejlesztési Régió március közepén újra kiírja a tömbházak hőszigetelését célzó pályázatot.

Ez utóbbi megoldást látja célravezetőnek a város polgármestere, így arra kérte a jelenlévő lakótársulások képviselőit, hogy mihamarabb hozzanak döntést az érintett lakókkal közösen, és legkésőbb jövő hét csütörtökig jelezzék szándékukat, hogy fel tudják-e vállalni a többletköltségeket.

{A}

A tervezők által kiszámolt értékbecslés szerint 27,5 százalékos áremelkedés volt az építőiparban a pályázatot érintő munkálatokra, és

azért, hogy be tudjuk nyújtani a pályázatot, szükséges, hogy a lakók a rájuk eső hozzájárulás 30 százalékos emelkedését elfogadják

– ismertette Nagy Zoltán. Ugyanilyen mértékű növekedés érvényes majd az uniós támogatásra, valamint a város önrészére is – tette hozzá az elöljáró. A hozzájárulások aránya nem változik, 60 százalékot finanszíroz az Európai Unió, 25-öt a lakók és 15 százalékot a város.

Egy héten belül a lakóknak kell eldönteniük, hogy felvállalják, vagy sem a többletköltséget.

A március 16-án kiírásra kerülő tömbházszigetelési pályázatok elbírálása gyorsított eljárással történik majd – tudatta a polgármester. Amennyiben sikerül kivitelezőt találni, ha idén nem is, de jövőre elkezdhetik a tömbházak felújítását.