Amit az iskolákban jelenleg tenni kell a fertőzés megelőzése érdekében

Simon Virág 2020. február 27., 18:06

A kézmosás és a takarítás fontosságára figyelmeztette a Maros megyei iskolaigazgatókat a megyei népegészségügyi igazgatóság vezetője egy olyan tájékoztatón, amelyet a koronavírus-helyzet kapcsán hívtak össze.

Figyelni kell a személyes higiéniára. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

A kézmosás és a higiéniai szabályok betartásának fontosságára hívta fel az iskolaigazgatók figyelmét Iuliu Moldovan, a Maros Megyei Népegészségügyi Igazgatóság vezetője, kiemelve, hogy azok az oktatási intézmények, ahol nincsenek tisztálkodáshoz, fertőtlenítéshez, takarításhoz szükséges fogyóanyagok, kérjék ezeket az önkormányzatoktól.

Az iskolaigazgatók kötelesek tájékoztatni a tanárokat és a személyzetet a koronavírus-fertőzés tüneteiről, illetve arról, hogy mi a teendő, ha a diákok betegen mennek iskolába. Nagy felelősség hárul az iskolai asszisztensekre és orvosokra is. Elhangzott továbbá, hogy a szaktárca azt javasolja,

lehetőleg halasszák el a külföldre szervezett kirándulásokat,

és az Iskola másként hét tevékenységeit is az oktatási intézmények keretén belül tartsák meg.

{A}

Amennyiben mégis külföldre utaznak a diákok, erről értesíteni kell a tanfelügyelőséget, amely a maga során tájékoztatja a népegészségügyi igazgatóságot. A kirándulás után csak akkor lehet visszatérni a közösségbe, ha a háziorvos igazolja, hogy a diák, tanár egészséges. A külföldi és belföldi kirándulásokról a végső döntést az iskolák vezetőségének és a szülői közösségeknek kell meghozniuk. Marosvásárhely több iskolájában már kilátásba helyezték, hogy elmaradnak az Iskola másként hétre (március 30. és április 3. között) tervezett belföldi kirándulások.

Maros megye főtanfelügyelője, Claudiu Bîndilă arról beszélt, hogy a betervezett tantárgyversenyek meg lesznek tartva, de mindegyik helyszínen biztosítani fognak egy egészségügyi alkalmazottat is, aki felügyeli a diákokat, tanárokat. A sportvetélkedők és az azokon való részvétel sem ütközik egyelőre akadályba. A vásárhelyi sportiskolában fokozottan figyelnek a tantermek és tornatermek tisztaságára, a közösen használt sporteszközök fertőtlenítésére.