Csíkszeredai mérleg az uniós pénzalapok lehívásában

Iszlai Katalin 2020. február 27., 15:25

Bátornak nevezte a csíkszeredai önkormányzatot Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója az uniós pénzalapok felhasználásáról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón, amiért a város számos projektet vállalt be a 2014–2020-as pályázati ciklusban.

Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester és Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója Fotó: Gábos Albin

Az európai uniós alapok felhasználása kapcsán a múltról, a jelenről és a jövőről, azaz a 2007–2013-as, a 2014–2020-as és a 2021–2027-es pályázati ciklusokról tartott sajtótájékoztatót Csíkszeredában Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója és Ráduly Róbert Kálmán polgármester. Mint a vezérigazgató kiemelte, Csíkszereda kiemelkedően teljesített a jelenlegi ciklusban, és bátornak nevezte az önkormányzatot, hogy ilyen nagyszámú projektet vállalt be.

22 pályázat, 64 millió euró

Mint a csütörtöki találkozón elhangzott, a korábbi 2007–2013-as pályázati ciklusban Csíkszereda 13 projektet bonyolított le több mint 26 millió euró értékben, a jelenlegi, 2014–2020-as ciklusban pedig jóval túlszárnyalták ezt az értéket. Eddig 17 projekt esetében írták alá a finanszírozási szerződést (11 tanintézet felújítása, 3 hőszigetelési pályázat, a Szeredai-fürdő környékére tervezett szabadidőpark stb.), a 18-adik esetében pedig már csak az utolsó simítások vannak hátra, így várhatóan heteken belül erre is aláírják a szerződést.

Utóbbi egyébként az a mobilitási projekt, amely nagyban átalakítaná Csíkszereda közlekedését. A 35 millió eurós pályázat érinti egyebek mellett a Kossuth Lajos és a Hargita utca felújítását, átalakítását, a vasúti felüljáró híd újraépítését és a tömegközlekedés korszerűsítését 23 sűrített földgázzal működő autóbusz vásárlásával, illetve a távolsági buszállomás felújításával, autóbuszgarázsok építésével.

{A}

Ezek mellett az európai uniós támogatású tömbház-hőszigetelési program újabb pályázati kiírásának köszönhetően 23 csíkszeredai tömbház hőszigetelésére újabb 3 projektet nyújtanak be. Így ha minden a tervek szerint halad, a 2014–2020-as pályázati ciklusban 21 pályázata lesz a városnak 64 millió euró értékben, ebből mintegy 56–58 millió euró számít majd vissza nem térítendő támogatásnak. Fontos megemlíteni, hogy noha a jelenlegi pályázati ciklus az év végén lejár, a kivitelezésre további három év áll rendelkezésre, tehát az említett fejlesztéseket 2023 végéig kell befejezni.

A 2021–2027-es pályázati ciklusról

A sajtótájékoztató végén a jövővel, azaz a következő év elején induló 2021–2027-es pályázati ciklussal kapcsolatos terveiről is beszélt Ráduly. Mint mondta,

a város mobilitási stratégiája 2025-ig érvényes, illetve van egy másik, 64 projektet tartalmazó fejlesztési portfóliójuk is, ide került át a Brassói úton, valamint a vasúti síneken átívelő gyalogos és kerékpáros felüljáró is,

amelyet első körben ebben a ciklusban szerettek volna megvalósítani, de mivel a vasúttársaság képviselőivel egyelőre nem tudtak egyezségre jutni a térhasználati jogot illetően, végül a következő ciklusra halasztották.