Kertészeti napok kezdődnek Csíkmadarason

Székelyhon 2020. február 26., 19:48

Régiós szinten is egyedi eseménynek számít a Csíkmadarason csütörtökön kezdődő és három napig tartó Kertészeti szakmai napok és konferencia, amelyet harmadik alkalommal szervez meg a helyi Garden Proiect kertészet.

Számos szakmai témát érintenek a rendezvényen Fotó: Gábos Albin

Az évről évre egyre népszerűbb rendezvényen a meghívott előadók megvitatják a 2020-as aktuális problémákat, bemutatják a főbb pályázati lehetőségeket, de

előadások lesznek többek között a gyógynövénytermesztésről, -begyűjtésről és -feldolgozásról, a fekete ribizli jótékony hatásairól, a kert- és épülettervezési lehetőségekről vagy öntözőrendszerek telepítéséről.

A rendezvényen a gyümölcs és bogyós gyümölcsűek termesztésének új technológiáját is ismertetik az előadó szakemberek.

{A}

„Amikor két évvel ezelőtt első alkalommal vágtunk bele a kertészeti napok megszervezésébe, még féltem, de azt éreztem, hogy nagy szükség van rá. Idén már nem is volt kérdés: olyan szakembereket sikerült felsorakoztatnunk a három nap alatt, hogy az is lett a mottónk: Ahol a szakma találkozik” – mondja János Ferdinánd kertészmérnök, a konferenciát szervező vállalkozás tulajdonosa.

A rendezvény első napja, csütörtök főként a technikai jellegű előadásoké. Holnap inkább az ökológiai és biogazdálkodás a konferencia témája

– innovatív mezőgazdasági tevékenységekről lesznek előadások, majd tájépítészet témában az önköltség, rezsi- és óradíjszámítás tart értekezést a meghívott előadó. Szombaton a gyümölcsfák és bogyós gyümölcsűek termesztéséről tart szakmai előadást Ferencz Lehel kertészmérnök. Macalik Ernő biológus a vadon termő növények fontosságáról fog beszélni.

A kertészeti napok részletes programja megtalálható a gardenproiect.ro weboldalon vagy a rendezvény Facebook-oldalán.