Hétfőtől kérelmezhető az egységes mezőgazdasági támogatás

Iszlai Katalin 2020. február 29., 21:23

Hétfőtől számítva két és fél hónap áll a mezőgazdálkodók rendelkezésére, hogy benyújtsák idei egységes mezőgazdasági támogatásigénylésüket a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökséghez (APIA).

A kisgazdák közül Csíkszeredában várják a legtöbb, 6650 igénylőt, összesen 27 839 hektárnyi területre Fotó: Pinti Attila

Hétfőn, március másodikán kezdődik az idei egységes mezőgazdasági támogatások két és fél hónapos igénylési időszaka, így a Hargita megyei gazdáknak május 15-éig van lehetőségük leadni kérelmeiket a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) területi kirendeltségein, illetve megyei székhelyén. Az igényléssel kapcsolatos tudnivalókról Haschi Andrással, a Hargita megyei APIA igazgatójával beszélgettünk.

{A}

Az igénylés menete

Mint az igazgató felhívta a figyelmet, a két és fél hónapos igénylési időszak ellenére

a különböző munkaszüneti napok, ünnepek miatt tulajdonképpen csak 52 munkanap áll az APIA munkatársainak rendelkezésére, hogy begyűjtsék a 26 319 ezer Hargita megyei gazda kérelmét, ami 506 gazdát jelent naponta.

Ezért is fontos, hogy a zsúfoltság elkerülése érdekében a gazdák az előjegyzésüknek megfelelően keressék fel az ügynökséget, és ne hagyják az utolsó percre az igénylést. Ráadásul idén sem lesz késedelmi időszak, tehát aki május közepéig nem keresi fel az ügynökséget, később már nem lesz erre lehetősége.

Jelentős változások nincsenek a korábbi években megszokott kérelmezéshez képest, és a támogatási formák is azonosak maradtak, hiszen a feltételeket a hét évre érvényes, 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó Országos Vidékfejlesztési Programban határozták meg. Kisebb változások azonban mindig vannak,

ebben az évben például az egyik újdonság az, hogy az első hetekben ezúttal nem csak a kisebb területekkel rendelkező gazdákat hívják be, hanem minden olyan gazdát fogadnak, aki csak területalapú támogatásokat igényel, az állattenyésztőket pedig később várják.

Haschi elmondása szerint az igénylés benyújtásának helyszínét illetően nincs változás, az 50 hektárnál nagyobb területen gazdálkodóknak az APIA megyei székhelyén kell leadniuk igényléseiket, az 50 hektárnyi területnél kisebbel rendelkezők pedig lakhelyük szerint a hat területi iroda valamelyikében, azaz Csíkszeredában (felcsíki, oldalcsíki, gyimesi gazdák), Csíkszentmártonban (alcsíki, kászoni gazdák), Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, Székelykeresztúron és Maroshévízen.

Együttműködve a polgármesteri hivatalokkal

A csak állattenyésztési támogatásokat igénylők a megyei székhelyen tehetik le kérelmeiket, mintegy 900 ilyen személy van a megyében. A gazdáknak első körben a polgármesteri hivatalokat kell felkeresniük, ahol igényelhetik a támogatásigényléshez szükséges dokumentumokat, ezt követően pedig segítséget kapnak helyben a kérelmezési csomag összeállításában. Az APIA ugyanis minden községben együttműködik a polgármesteri hivatalokkal, állattartó egyesületekkel, akik segítséget nyújtanak a kérelmezéssel kapcsolatban.

A gazdákat idén is értesíteni fogják valamilyen módon (levélben, e-mailben, telefonon vagy személyesen) arról, hogy mikor kell megjelenniük az önkormányzatoknál.

Utolsó lépésként aztán a gazdáknak személyesen kell felkeresniük az APIA azon kirendeltségét, amelyhez lakhelyük és gazdaságuk mérete szerint tartoznak, hogy benyújtsák támogatásigénylésüket.

Kis- és nagygazdák

A tavalyi adatok szerint Hargita megye több mint 26 ezer gazdája 181 645 hektárnyi területre nyújtott be támogatásigénylést. Közülük 1180 nagygazda (50 hektárnál nagyobb területen gazdálkodnak), akik összesen 55 432 hektárnyi területre igényeltek támogatást. A kisgazdák közül Csíkszeredában várják a legtöbb, 6650 igénylőt (összesen 27 839 hektárnyi terület), majd a székelyudvarhelyi iroda következik 5630 gazdával (29 783 hektár), ezt követi a gyergyói 4106 igénylővel (20 996 hektár), a keresztúri 3195 gazdával (20 413 hektár), a szentmártoni 2958 kéréssel (15 126 hektár) és a maroshévízi 2600 igénylővel összesen 12 056 hektárnyi területre.

Az állatállomány a következőképpen alakult: 50 453 juhra 291 támogatásigénylést nyújtottak be tavaly, 1033 kecskére 9-et, 4777 húsmarhára 136-ot, 18 630 fejőstehénre pedig 1345-öt. Az igazgató arra is kitért, hogy a kifizetések szempontjából csak a területalapú támogatások esetében van határidő, ezeket mindig a következő év júliusáig kell folyósítaniuk a gazdáknak, tehát a tavalyiakat idén júliusig. Ettől eltekintve mintegy 90 százalékban már megtörtént a kifizetés, az összes támogatási kategóriában pedig ezidáig 64,8 millió eurót (több mint 305 millió lejt) folyósítottak a gazdáknak.