Idősotthonok Székelyföldön: nagy az igény az ellátásra, hosszúak a várólisták

Antal Erika 2020. március 21., 10:14

Maros és Hargita megyékben a magán- és egyházi kezdeményezések mellett több településen az önkormányzatok is igyekeznek megoldani az idős emberek intézményesített ellátását. Valamennyi idősotthon teljes kapacitással működik, és várólistára írja fel azokat, akik ott szeretnének elhelyezkedni.

A Kálvin János ÖIdősotthon lakói nem csak az alapellátásban részesülnek, de különböző rendezvényeket is szerveznek számukra Fotó: Haáz Vince

Ijesztő a népességfogyás Romániában, de még ennél is elkeserítőbb adat, hogy az ország lakossága egyre gyorsabban öregszik. Az Országos Statisztikai Intézet felmérései szerint egyre kevesebb gyermek születik, miközben még többen mennek nyugdíjba. A 65 év fölöttiek száma megközelítőleg a romániai lakosság tizenöt százalékát teszi ki, a székely megyékben is ez az arány, ami becslések szerint 2050-re akár harminc százalékra is felugorhat.

Idősgondozási kérdések

A nagy számok törvénye alapján, és a társadalmi szokások megváltozása miatt az öregedési mutatók növekedésével azonos arányú problémát jelent az idősgondozás is, amelynek intézményesített kereteit Romániában a közigazgatás helyett inkább a magánszféra és az egyházak biztosítják.

Hargita megyében az idősotthonok csak 471 személy ellátására képesek, míg várólistáik irgalmatlanul hosszúak,

ezért szinte elképzelhetetlen, hogy egy váratlanul segítségre szoruló idős ember belátható időn belül ellátáshoz jusson. Maros megyében a szociális és gyermekvédelmi igazgatóság adatai szerint mintegy 30 öregotthon van, ezek közül kilencet egy-egy helyi önkormányzat működtet. Például Marosvásárhelyen, Dédán, Nyárádszeredában, Mezőszokolban, Mezőbodonban működik öregotthon, és hozzávetőlegesen 400 idős személyt lát el. Az alsóidecsi otthont, ahol 67 idős emberről gondoskodnak, a szociális és gyermekvédelmi igazgatóság működteti. A marosvásárhelyi önkormányzat alárendeltségébe tartozó otthonban 80 időst látnak el. A legkevesebb idősotthon Kovászna megyében van, ahol mindössze négy ilyen intézmény működik. Országos szinten 347 időskorúakat ellátó intézmény van.

Különböző árak

Marosvásárhelyen a Jókai utcai Református Diakóniai Központban működő öregotthonnak 54 lakója van, és további családok várják, hogy hely üresedjen – tudtuk meg Fülöp G. Ilonától, az otthon vezetőjétől, aki érdeklődésünkre elmondta,

egy személy ellátása havonta körülbelül 3000 lejbe kerül, de az áraik 2400 és 2800 lej közöttiek,

annak függvényében, hogy kinek milyen szolgáltatásra van szüksége.

A marosvásárhelyi Kálvin János Idősotthon Fotó: Haáz Vince

„Vannak olyan lakóink is, akik havonta 1000 lejt fizetnek, mert olyan kevés a nyugdíjuk, hogy ennél többet nincs honnan. De őket is ellátjuk, hiszen azért diakónia (szolgálat) a nevünk” – magyarázta Fülöp G. Ilona. Az otthon számára az alkalmazottak és a számlák kifizetése jelenti a legnagyobb nehézséget. Az asszisztensek jövedelme kétszer is emelkedett, a gáz is nagyon megdrágult. A gáz helyett fával fűtenek egy ideje, illetve napkollektort is használnak. A tűzbiztonsági berendezésért, amit újítani kellett, 12 600 eurót fizettek, ami szintén nagyon megterhelte az otthon költségvetését. Mindebből természetesen az idősek nem éreznek semmit, hiszen ellátásuk folyamatosan biztosítva van – hangsúlyozta Fülöp G. Ilona.

{A}

Ugyancsak teljes kapacitással működik, szintén a Jókai utcában, a Kálvin János Idősotthon, ahol 54 személy lakik, és még legalább húszan várnak üresedésre. Jakab István igazgató elmondta, a református egyház nyugdíjpénztára által működtetett intézményben 2800–3000 lejbe kerül egy havi ellátás. Mindig van várólista, amelyre azok kerülnek fel, akik összeállítanak egy iratcsomót, amelyben kérvényezik az otthonba való költözésüket. „Mi azt elemezzük, és ha megfelel annak, amit mi vállalunk, elfogadjuk. Nagyon súlyos betegségben szenvedőket nem fogadunk, például Alzheimer-kóros vagy eleve ágyhoz kötött betegeket” – jelezte az igazgató.

Fotó: Haáz Vince

Nyárádszeredában a helyi önkormányzat által működtetett idősotthon 2020-ban lépett az 5. megfigyelési évébe – tájékoztatta a Székelyhont Tóth Sándor polgármester, hozzátéve, hogy európai uniós pályázatból sikerült öt évvel ezelőtt bővíteni a már meglévő otthont, ahol 27 személyről gondoskodnak. Itt egy hónapi ellátás 1800 lejbe kerül egy idősnek, amihez még a gyógyszerárak is hozzáadódnak. Az intézmény többnyire saját maga biztosítja működési költségeit, az önkormányzat csak kipótolja azt, ami még hiányzik. Idén 20 ezer lejt hagytak jóvá a kisváros költségvetéséből az öregotthon számára.

Elégedettség, biztonság

Hargita megyében többek közt Gyergyószentmiklóson, Csíksomlyón, Lókodban és Székelyudvarhelyen működik idősotthon. A lókodi Kiss Rozália Ökumenikus Öregotthon vezetője, Zakariás Klára érdeklődésünkre elmondta, 45 lakójuk van, és még legalább fele ennyien várnak a sorukra. Az ápolási igény függvényében egy hónapra 2000 és 2650 lej közötti összeget kell fizetniük az itt lakóknak. Zömében a környező településekről érkeztek hozzájuk idősek, de az ország más megyéiből is – tudtuk meg.

Fotó: Haáz Vince

A gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthon is teljes körű ellátást biztosít: lakhatást, napi háromszori étkezést, egészségügyi ellátást, ápolást, gondozást, a lakók ruházatának, textíliáinak mosását, vasalását, javítását, mentális gondozást, a hivatalos ügyekben segítségnyújtást. „Jól érzem itt magam, mindent megkapok, amire szükségem van, nem magamnak kell gondoskodnom az étkezésről, fűtésről, számlák törlesztéséről. Nem bántam meg, hogy ezt választottam” – mondta az egyik idős lakó, aki gyermekei támogatásával lakik az otthonban. „Egyedül voltam, többször elestem a lakásban, ezért jöttem ide. Ennél jobban a hozzátartozóim sem tudnának gondoskodni rólam” – magyarázta az idős férfi, aki már négy éve lakója az otthonnak.