Idén is lesz lehetőség mezőgazdasági biztosításra pályázni

Bíró Blanka 2020. február 26., 22:01

Közvitára bocsátotta a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) a mezőgazdasági kockázatok csökkentését szolgáló kiírást. A gazdák pályázhatnak a mezőgazdasági biztosítások finanszírozására.

Biztosítás esetén szárazság, árvíz, jégverés, fagy, illetve vihar esetén is megtérítik a károkat a gazdáknak. Képünk illusztráció Fotó: Gábos Albin

Tánczos Barna RMDSZ szenátor portálunknak elmondta, az országban nem elterjedt, hogy a gazdák bebiztosítsák a terményt, illetve az állataikat, holott nagy bevételkieséseket előzhetnének meg ilyen módon. A politikus rámutatott,

várhatóan egy hónapon belül megjelenik a kiírás, és arra biztatja a gazdákat éljenek a lehetőséggel.

A kiírás tervezete megtekinthető az országos ügynökség oldalán, eszerint a pályázók egy biztosítótársasággal köthetnek szerződést, a teljes gazdaságot be kell biztosítaniuk természeti katasztrófák ellen,

szárazság, árvíz, jégverés, fagy, vihar esetén térítik meg a károkat, valamint az uniós karanténlistán szereplő növény- és állatbetegségek esetén.

Tánczos Barna rámutatott, a kisgazdaságok esetében a biztosítók a kár 70 százalékát térítik meg, a közepes és nagy gazdaságoknak a kár 55 százalékát.

{A}

A mezőgazdasági biztosítási programra az uniós vidékfejlesztési alapból hívnak le pénzt. A biztosítótársaságok azonban felróják, hogy a román kormány megkésett a kiírással. A napokban Sepsiszentgyörgyön a City Insurance és a Safety Broker biztosítótársaságok munkatársai tartottak eligazítást a háromszéki gazdáknak. Elmondták, a 2014-2020-as Európai Uniós költségvetési ciklusban Románia 42 millió eurót hívhatott volna le a mezőgazdasági biztosítási programra, ám ezt csak a tavaly írták ki először, így valószínű az összeg nagy része elvész. Mindenképpen arra biztatták a gazdákat, hogy pályázzanak, hiszen például egy 2000 eurós szarvasmarha biztosítása mintegy 65 euró évente, ha pályáznak a 10 százalékos önrészt kell kifizetni, ha az állat elpusztul egy hónap alatt megkapják a pénzüket.

A kiírás visszásságaira is felhívták a figyelmet, például

az állatokat nem lehet tűzre biztosítani, holott nagyobb annak a kockázata, hogy kigyúl az istálló, mint annak, hogy a tehéncsordának megárt a jégverés.

Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője rámutatott, a gazdák a saját érdekükben kell biztosítást kössenek, hiszen ebben az esetben is érvényes az, ami minden biztosításra, hogy az a legszerencsésebb, ha feleslegesen vásárolják meg a kötvényt.