Koronavírus: jelenleg 37, Olaszországból hazatért Hargita megyei lakos áll lakhelyi elkülönítés alatt

Széchely István 2020. február 27., 10:42

Volt már olyan külföldről hazatért beteg Hargita megyében, akinél felmerült a koronavírus-fertőzés gyanúja, de a kivizsgálások eredménye kizárta a koronavírusos megbetegedést. A megyében majdnem negyven, Olaszországból hazatért személy áll lakhelyi elkülönítés alatt, de karanténban senki sincs.

Influenza okozta egy külföldről hazatért beteg panaszait Hargita megyében  Fotó: Mihály Csaba

Igaz ugyan, hogy karantén alatt álló személy nincs Hargita megyében, de olyanok vannak, akiknek esetében lakhelyi elkülönítést rendeltek el – derült ki a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője által portálunknak adott tájékoztatásból. Tar Gyöngyi pontos információkat közölt az aktuális járványmegelőzési helyzetről.

Lakhelyi elkülönítés alatt

Elmondta,

jelenleg 37, Olaszországból hazatért Hargita megyei lakos áll lakhelyi elkülönítés alatt,

de fontos kihangsúlyozni, hogy ők nem betegek, csak óvintézkedés gyanánt 14 napig elszigetelve és megfigyelés alatt maradnak. Ők olyan régiókból tértek haza, ahol enyhébb járványügyi óvintézkedések vannak érvényben, de nem jártak a koronavírusos megbetegedések miatt karantén alá vont olaszországi településeken. Azok, akik a hazautazást megelőző 14 napban megfordultak a szóban forgó 12 olaszországi – Veneto és Lombardia tartományokban található – település valamelyikén, a karantén miatt ki sem juthatnak onnan, de ha esetleg még az utazási korlátozás elrendelése előtt eljöttek onnan, akkor sem juthatnak haza, ugyanis az országba való belépés után karanténba kerülnek.

{A}

A határ menti megyékben található karanténközpontokban helyezik megfigyelés alá ezeket az utazókat, nem a lakhelyük szerinti megyében, tehát a Hargita megyeiek sem a megyén belül kerülnek 14 napos karanténba – hangsúlyozta az megyei egészségügyi igazgatóság vezetője, magyarázatként hozzáfűzve, azért történik így, hogy az érintettek minél kevesebbet utazzanak az országon belül.

Akik lakhelyi elkülönítés alatt állnak, illetve családtagjaik a kéthetes időszak alatt nem hagyhatják el otthonukat, nem érintkezhetnek másokkal, és őket sem látogathatják, de azt egyénileg minden érintettel megbeszélik az igazgatóság munkatársai, hogy ha szükségük van valamire, az miként oldható meg.

Egyébként a vonatkozó eljárásról, a koronavírus megelőzésével kapcsolatos óvintézkedésekről és minden fontos tudnivalóról lehet tájékozódni a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság honlapján, valamint az egészségügyi minisztérium internetes oldalán.

Felmerült, majd kizárták a gyanút

Tar Gyöngyi arról is tájékoztatott, hogy volt már olyan külföldről hazatért beteg Hargita megyében, akinél felmerült a koronavírus-fertőzés gyanúja. Ő maga jelentkezett kivizsgálásra, ugyanis megfordult olyan országokban, ahol megfertőződhetett volna.

Az orvosi vizsgálaton azonban kiderült, hogy influenzában betegedett meg – az influenza és a koronavírus tünetei nagyon hasonlók –, és ezzel ki is zárták a koronavírusos megbetegedést, azóta meg is gyógyult már, és túl van a 14 napos megfigyelési időszakon is.

A megyei egészségügyi igazgatóságnál egyébként nem is tudják elvégezni a koronavírus kimutatására szolgáló tesztet. Az ehhez szükséges laboratóriumi felszereléssel rendelkeznek ugyan, de a vírus genetikai anyagának azonosításához szükséges mintával csak a nagy orvosi egyetemi központok kórházai – a bukaresti, jászvásári, kolozsvári, temesvári, craiovai és konstancai – rendelkeznek – tájékoztatott Tar Gyöngyi.

Az utazásokat érdemes átgondolni

A közeljövőre tervezett külföldi utazásokkal kapcsolatban az egészségügyi igazgatóság vezetője azt mondta, a hatósági ajánlás az, hogy azokat az utazásokat, amelyek nem feltétlenül szükségesek, ajánlatos átgondolni, illetve elhalasztani. Főként akkor, ha a célállomáson magasabb a fertőzésveszély, mint itthon, de érdemes elkerülni a repülőtereket, állomásokat is, a karantén alatt álló külföldi térségektől viszont határozottan ajánlott távol maradni. Amennyiben valaki egy karantén alá helyezett külföldi településen ragad, az ottani hatósági előírásoknak megfelelő ellátást kap, itthon pedig a járványtani hatóság kiállít számára egy igazolást, melynek alapján háziorvosa kiírja neki a karantén idejére vonatkozó elkülönítési igazolást.

Noha csak a repterekre direkt járatokkal érkezők esetében lehet biztosan tudni, hogy ki honnan jött, az átszállások, illetve a közúti, vasúti határátkelők esetében csupán bevallásos alapon szerezhetnek tudomást erről a hatóságok. Tar Gyöngyi felhívta a figyelmet arra, hogy

nemcsak a járványmegelőzés szempontjából fontos, hogy senki ne próbálja meg elhallgatni, ha a koronavírus által érintett térségből tér haza, hanem azért is, mert ennek büntetőjogi következménye lehet, és akár börtönbüntetést is eredményezhet, ha valaki e tekintetben megpróbálja kijátszani a hatóságokat.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint egyébként hasonló okokból – „a betegség elleni küzdelem akadályozása” – kedden két esetben is bűnügyi kivizsgálás indult összesen négy személy ellen Romániában. A szerdai információk szerint az országban 26-an állnak karantén, illetve 2077-en lakhelyi elkülönítés alatt.