Elutasították Molnár Tibor keresetét, nem térhet vissza a szentegyházi polgármesteri hivatalba

Kovács Attila 2020. február 27., 09:21

Nem foglalhatja el ismét a városvezetői széket Szentegyháza, tisztségéből felfüggesztett polgármestere, miután a Hargita Megyei Törvényszék nem érvénytelenítette a felfüggesztésről szóló prefektusi rendeletet.

Molnár Tibor továbbra sem dolgozhat polgármesterként Fotó: Balázs Attila

Hargita megye prefektusa január 30-i rendeletével függesztette fel tisztségéből Molnár Tibor szentegyházi polgármestert, miután a városvezető összeférhetetlenségi ügyében tavaly novemberben hozott jogerős, elmarasztaló döntést a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék. A felfüggesztés után a városvezetői feladatköröket jelenleg Sándor Lajos alpolgármester látja el.

{K1}

Molnár Tibor közigazgatási bírósági eljárás során kérte a prefektusi rendelet érvénytelenítését, az ügyet szerdán tárgyalta a Hargita Megyei Törvényszék. Némileg meglepő módon

a városvezető által benyújtott keresetet elutasították, az elsőfokú ítélet ellen 15 napon belül nyújtható be fellebbezés.

{A}

Módosult jogszabály

Az elutasítás azért is volt váratlan, mert az összeférhetetlenségi ügyeket illetően változást hozott a 2019. évi 54-es számú törvény, több jogszabályt, köztük az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) működését szabályozó 2007. évi 144-es számú törvényt is módosítva. Ennek értelmében

a köztisztséget betöltő személyek az összeférhetetlenség időszaka utáni három év elteltével elévülés miatt nem vonhatók felelősségre.

Molnár Tibor esetében, aki akkor még Szentegyháza alpolgármestere volt, az ANI 2016 áprilisában állapította meg az összeférhetetlenséget. A jelentés szerint az elöljáró 2011 októbere és 2014 júniusa között alpolgármesterként a helybeli Tamási Áron Általános Iskola vezetőtanácsi tagja is volt, ezzel pedig megsértette a 2003. évi 161-es számú, a köztisztségek gyakorlása átláthatóságának biztosítását, a korrupció megelőzését és büntetését célzó törvény előírásait.

Fellebbezésre készülnek

Korábban a prefektusi hivatal szóvivője, Adrian Pănescu kérdésünkre azt mondta, az elévülés törvényértelmezési kérdés, és mivel nem egyértelmű, hogy kinek kell ezt megállapítania, ha az érintett bírósághoz fordul, az dönthet ebben a kérdésben.

Tavaly Nagyszeben polgármestere, akit tavaly szintén felfüggesztettek tisztségéből, a bíróság döntése után térhetett vissza hivatalába, Nagybánya alpolgármesterét pedig a prefektus nem függesztette fel tisztségéből, mert úgy ítélte meg, hogy a jelzett összeférhetetlenség elévült.

Kérdésünkre Molnár Tibor azt mondta, az ítélet indoklása még nem ismert, és az ügyvédekkel történő konzultáció után, ha lehetőség van rá, fellebbezni fog.