Munkahelyi jólét – erre is szükség van

Kovács Eszter 2020. február 26., 17:10

Ne halj bele a munkádba! – ezt szeretné a székelyudvarhelyi Hargita Business Center: a hét végén minikonferenciát rendeznek, melynek témája a munkahelyi jólét. A jegyek már elkeltek, de továbbra is be lehet jutni az eseményre, ha ezért a véred adod. Szó szerint.

Szakács-Paál István: Életünk jelentős részét töltjük a munkahelyen, ezért fontos, hogy ott is jól érezzük magunkat Fotó: Erdély Bálint Előd

Ébrenlétünknek nagyobb részét töltjük a munkahelyen, mint otthon, éppen ezért fontos, hogy ez az idő jól, kellemesen teljen.

A munkahelyi jólét Székelyföldön többnyire csak üres szlogen, ezért az inkubátorház csapatának feltett szándéka, hogy a téma minden vetületét körbejárva hívja fel a figyelmet ennek fontosságára.

Szombaton egész napos konferenciát tartanak, amelyen részt vesz olyan streching-oktató, aki arról fog beszélni, hogy lehet úgy is mozogni, hogy közben irodaszékben, irodai viseletben ülünk. Ott lesz Székely Pál, a helyi Vitality Klinika ügyvezetője, aki elmondja, hogy a munkaadók most már adóikból is leírhatnak egy bizonyos összeget, amelyet a munkavállaló egészségére költhetnek anélkül, hogy nekik ez bármibe is kerülne.

Előadást tart továbbá az ismert toxikológus, Zacher Gábor, aki az ülőmunka egyik legnagyobb átkáról, az elhízásról beszél majd.

„Mutatunk jó példákat olyan asztalokra, amelyek magassága állítható, hiszen szakemberek szerint az az egészséges, ha a munkaidő harminc százalékában állunk. Eljön Csókay András sebész, aki a stresszről fog beszélni: 33 órán át műtötte a bangladesi ikreket, rá figyelt a fél világ, elég sok stresszhelyzetet élt meg. Elmondja, hogyan lehet a stresszt úgy leküzdeni munkavégzés közben, hogy az ne hasson ki a családra sem. Jön egy táplálkozási szakértő, Vilics Katalin, a kiégésről pedig Antalka Ágota pszichopedagógus beszél majd” – sorolta ifj. Szakács-Paál István, az inkubátorház igazgatója.

Fotó: 123RF

Adj vért, hogy bejuthass!

Az eseménynek kettős célja van, hiszen a szervezők a véradás fontosságára is felhívják a figyelmet, mégpedig rendhagyó módon.

Kitaláltuk, hogy korlátozott számban adtunk el jegyet a konferenciára, előző nap viszont leköltözik a megyei vérközpont, és aki itt vért ad, az be tud jönni ingyen.

Hatvan véradó jelentkezett, a jelentkezők több mint fele még soha nem adott vért” – magyarázta Szakács-Paál. A regisztráltak több mint fele tehát szó szerint vérét adja a részvételért, tette hozzá. Fontos tudni, hogy bár a jegyek már elkeltek, a véradásra még lehet jelentkezni, van néhány szabad hely.

A véradókat pénteken, február 28-án várják az inkubátorházba, ahol – a szombati belépő mellett – egészséges reggelit is kapnak.

A konferencia részeként négy workshop is lesz délután: elsősegélynyújtás, streching, ingyenes orvosi állapotfelmérés a Vitality Klinika jóvoltából, illetve cross-fitt edzés. Az esemény további részleteiről a Facebookon lehet tájékozódni.

Amit a véradóknak tudniuk kell

A váradás nem vérvétel: nem kell a reggeli kávéról lemondani, sőt éhesen sem kell maradni. Inni kötelező, legalább fél liter vizet a véradás előtt, és egy literrel utána.

Egy dolgot nem lehet fogyasztani: alkoholt, legalább 24, de inkább 48 órával azelőtt.

Dohányosok véradás előtt legalább két órán át ne gyújtsanak rá, tanácsolja a Hargita Megyei Vérközpont.

Berkeczi Zsolt a FutureMakers folytatásáról beszélt Fotó: Erdély Bálint Előd

Jövőcsinálók – lesz folytatás

Lezárult a FutureMakers nevű, középiskolás diákoknak szóló önismereti képzés Gyergyószentmiklóson. Az ötletgazda a Hargita Business Center, Székelyudvarhelyen már három képzést tartottak, idéntől pedig más városokra is kiterjesztik a programot. Gyergyószentmiklóson 17 diákkal rendezték meg, a város minden iskolájából voltak jelentkezők, összesen százan, közülük választották ki a részvevőket, sorolta Berkeczi Zsolt programfelelős. A program egy önismereti képzés, amellyel a vállalkozói kompetenciákat fejlesztik 11. osztályos diákoknál. „A terv az, hogy a következő tanévben Udvarhelyen, Csíkban és Gyergyóban is meghirdetjük a FutureMakrest, egy időben szervezzük meg a két hétvégés képzéseket, majd a végén lesz egy nagy döntő” – mondta a szervező. Ugyanakkor jövőre lesz FutureMakers 2.0 is, ahol a három városban első helyen végzett csapatok két hétvégés képzésen dolgozhatnak tovább üzleti terveiken. A HBC a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány Odaadó estjén is részt vesz március 19-én, erre a továbbfejlesztett programra gyűjtenek támogatást.