A csíkszeredai egészségügyet is fejlesztené Korodi

Iszlai Katalin 2020. február 26., 17:15

Az egészségügy témájában tervezett kezdeményezéseiről tartott sajtótájékoztatót az Új lendület csapata szerdán Csíkszeredában. 

Fotó: Gábos Albin

Korodi Attila elmondása szerint azt vizsgálták meg, hogy milyen eszközökkel rendelkezik a város az egészségügyi ellátás minőségének és a megelőzési folyamatoknak a fellendítésére. A polgármesterjelölt szerint egy rendszert kell kifejleszteni a városban, ehhez pedig szükség van egy szakmai tervre arra vonatkozóan, hogy a város hogyan tudja elvégezni a betegségmegelőzési feladatokat, milyen erősítéseket tud végrehajtani. Példaként említette, hogy jelenleg is vannak olyan szolgáltatások, amelyeket finanszíroz a város, mint például a Gyulafehérvári Caritas által végzett idősgondozás, emellett pedig az ország számos városi önkormányzata szűrőprogramokat is támogat.

{A}

Szerteágazó elképzelések

A konkrétabb tervekkel kapcsolatosan Sógor Enikő elmondta, azt tűzték ki célul, hogy a betegségközpontú egészségügyi gondolkodás helyett a megelőzésre helyezzék a hangsúlyt. Ez a gyerekek esetében arra vonatkozik, hogy minél korábban lehessen felismerni, ha a fejlődésükkel gond van, legyen az mozgási-, értelmi- vagy szociális területen. Ehhez egyebek mellett megerősítenék a közösségi asszisztensi és a háziorvosi hálózatot, illetve rendszeres szűrőprogramokat vezetnének be a tanintézetekben.

Fotó: Gábos Albin

Ambrus Lilla a felnőttek szemszögéből emelte ki a megelőzés fontosságát, mint mondta, a városnak segítséget kellene nyújtania ebben a tekintetben, főként a háziorvosi szűrőprogramok kibővítése által.

A cél az lenne, hogy a felnőtt lakosságot is időről időre szűrőprogramoknak vessék alá, például úgy, hogy ezek költségeinek egy részét az önkormányzat biztosítaná és a lebonyolításba bevonnák a családorvosokat is.

Balról jobbra: Ambrus Lilla háziorvos, Korodi Attila polgármesterjelölt és Sógor Enikő pszichológus, pszichoterapeuta Fotó: Gábos Albin

Korodi Attila a találkozó végén azt is elmondta, hogy egyeztetéseket folytattak a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházzal, amelynek képviselői néhány kérést fogalmaztak meg. Ilyen például a kórház megközelíthetőségének javítása, mivel kritikus helyzetekben problémát jelenthet, hogy jelenleg egyetlen útvonal áll csak a mentők rendelkezésére. Egy másik észrevétel szerint ahhoz, hogy a kórház tovább fejlődhessen, orvoslakásokra van szükség, és noha ez a megyei tanács programja, a városnak is szerepe van benne, hiszen területekkel, engedélyekkel segíteni tud, gyorsítani tudja a folyamatot.