Koronavírus: nem kell fölöslegesen pánikolni

Bíró Blanka 2020. február 25., 19:36

Háromszéken két család és két egészségügyi alkalmazott van otthoni karanténban, egy férfi a sepsiszentgyörgyi kórház fertőző betegségek osztályán fekszik elkülönítve, tájékoztattak kedden a háromszéki hatóságok. Emellett arra is felhívták a figyelmet, hogy nem érdemes fölöslegesen pánikolni.

Elővigyázatosság. Igyekeznek megfékezni a hatóságok a vírus terjedését, de fölösleges a túlzott pánikolás a koronavírus miatt Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Senkinek nincsenek fertőzésre utaló tüneteik, megelőzésképpen tartják őket otthoni vesztegzár alatt. Iulian Constantin Todor Kovászna megyei prefektus sajtótájékoztatón elmondta, hogy

egy héttel ezelőtt Lombardia tartományból érkezett egy háromtagú család Bodzafordulóra, ők a rokonaiknál vannak vesztegzár alatt.

Hétfőn jelezték, hogy visszautaznának Olaszországba, erre megkapták az egészségügyi minisztérium engedélyét, ám végül meggondolták magukat, és maradnak. A másik család gépkocsival érkezett Olaszországból Sepsiszentgyörgyre, a férfi belázasodott, ezért mentőt hívott. A gyorsteszt az igazolta nem fertőzött koronavírussal, a végleges laboratóriumi eredményeket szerdára várják, addig a kórházban marad, a család másik két tagja pedig otthoni karanténban.

Kovászna megye prefektusa elmondta, az öt Kovászna megyei városban kijelölték a karanténra alkalmas helyeket, ami összesen 54 személy befogadására alkalmas, de szükség esetén ez tovább bővíthető.

A Sepsiszentgyörgyhöz tartozó Sugásfürdőn a kezelőközpontban, Kézdivásárhelyen egy ANL-s tömbházban, Baróton a kórházban, Kovásznán a hegyimentő- szolgálat menedékházában, Bodzafordulón egy panzióban tudják elkülöníteni a fertőzésgyanús személyeket.

Mossunk kezet, szellőztessünk!

Pánikra semmi ok, azért elővigyázatosnak kell lenni, javallott a kézmosás, szellőztetés,

kerülni kell a tömeget, egészséges étrenddel, vitaminokkal kell erősíteni a szervezet immunrendszerét

– mondta el keddi sajtótájékoztatóján András-Nagy Róbert a sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója. Felhívta a figyelmet arra:

tévhit, hogy az influenza elleni oltás a koronavírus ellen is védelmet nyújt, az antibiotikum nem használ, sőt ellenjavallott.

Az igazgató azt javasolja, hogy a külföldi utazásokat, főleg ha a fertőzött térségekbe mennénk, halasszuk el, és mivel Kovászna megyéből sokan dolgoznak Olaszországban, azt tanácsolják, néhány hétig ők se látogassanak haza. Rosu Mátyás orvosigazgató rámutatott:

az minősül fertőzésgyanúsnak, aki találkozhatott egy igazoltan koronavírussal fertőzött esettel.

Akinél tünetek is jelentkeznek 14 napig karanténban tartják egy erre kijelölt helyen, erre az időszakra hivatalos betegszabadságot kap a háziorvosától. Egészséges emberek nem kell védőmaszkot viseljenek, hiszen még akkor sem kapjuk el a vírust, ha egy fertőzött személy mellett elmegyünk az utcán,

hogy megbetegedjünk legalább 15 percig kell egy légtérben tartózkodnunk a beteggel

– mondta Kováts István a fertőző betegségek főorvosa. Hangsúlyozta, nem kell minden tünet miatt pánikolni, hiszen

most tetőzik a szezonális influenzajárvány és sok a felső légúti megbetegedés.

Telefonon érdemes tartani a kapcsolatot a háziorvossal, hiszen egy kisebb fertőzés, megbetegedés súlyosabbá válhat, felülfertőződhet, ha sok időt eltöltünk az orvos, az ambulancia várótermében.

Általában két-három nap alatt az influenza tünetei vitamin és gyulladáscsökkentő szedésével megszűnnek.

A háziorvos dönti el van, van-e szükség szakorvosi vizsgálatra, de az orvosokat is arra kérik, indokolatlanul ne küldjék kórházba a betegeket. Aki külföldről, olyan térségekből tér haza, ahol igazolt a koronavírus fertőzés, a közegészségügyi igazgatóságnál kell telefonon bejelentkezzen, ha nincsenek tünetek, nem kell orvoshoz, sürgősségre mennie.

Kováts István főorvos elmondta, javallatukra két külföldről hazaérkező egészségügyi alkalmazott biztonsági okokból otthoni karanténban van.