Az enyhe időjárásnak köszönhetően folytatódik a gázvezetékek cseréje Székelyudvarhelyen

Kovács Eszter 2020. február 26., 10:07

Az enyhe időjárásnak köszönhetően már ebben a hónapban folytatódik a gázvezetékcsere Székelyudvarhelyen. A tavaly megkezdett munkálat célja a város teljes vezetékhálózatának felújítása, ezáltal a gyakori csőtörések, gázszivárgások megelőzése.

Tartós vezetékekre cserélik a fém gázcsöveket Fotó: Erdély Bálint Előd

Többször írtunk már arról, hogy hónapok óta zajlik a gázvezeték-hálózat modernizálása Székelyudvarhelyen: a több millió euró értékű beruházást a Delgaz Grid Rt. finanszírozza, a tényleges munkát több alvállalkozónak is kiszervezték. Tavaly zömmel a város szombatfalvi részén dolgoztak, itt már a legtöbb utcában új vezetékek vannak.

A teljes hálózatcserére azért volt szükség, mert Székelyudvarhely gázcsöveit 30–40 éve fektették le, és az évtizedek során ezek jelentősen erodálódtak, nagyon gyakoriak voltak a csőtörések és a gázszivárgások.

{A}

Kadicsfalván kezdték

A kivitelezők a csapadékos téli hónapok idejére felfüggesztették a munkát, (a száraz, az évszakhoz képest enyhe idő tavaly kedvezett a kivitelezésnek),

de ettől a héttől ismét folytatódik a vezetékcsere.

A városvezetés múlt héten egyeztetett a szolgáltatóval, az általuk összeállított ütemterv szerint kedden Kadicsfalván kezdték a munkát – tudtuk meg a polgármesteri hivatal sajtóosztályától. A kadicsfalvi városrészen a Gát utcában kezdődött meg kedden a teljes utcát érintő beruházás: a helyi rendőrséggel közösen megtörtént a munkafelület táblákkal való kijelölése.

A munka a tervek szerint péntekig zajlik reggel 8 és délután 6 óra között. Amennyiben az időjárás kedvező marad, ezen a héten befejezik a fővezeték elhelyezését

– közölte a hivatal illetékes osztálya.

Megtudtuk, hogy ezzel párhuzamosan a Kuvar utcában az átvágásokat fogja betonozni a kivitelező, ezért szerdán lezárják a Csere és Kuvar utcák közötti szakaszt, csütörtökön pedig a szóban forgó utca másik részét.

Továbbá a Tábor utca felső, Gábor Áron és Lorántffy Zsuzsanna utcák közötti egyirányú részét is lezárja a kivitelező, a forgalomkorlátozásra azért van szükség, mert a fővezeték lefektetése mellett a bekötéseket is elvégzik

– indokolta a sajtóosztály. A munka szerdától péntekig 8 és 18 óra között zajlik majd, de kedvezőtlen időjárás esetén kérhetik a jóváhagyás meghosszabbítását.